ΚΟΣΜΟΣ

Μογκαντίσου: Αιματηρό τέλος στην ομηρία σε ξενοδοχείο - Νεκροί οι μαχητές της Σεμπάμπ

Μογκαντίσου: Αιματηρό τέλος στην ομηρία σε ξενοδοχείο - Νεκροί οι μαχητές της Σεμπάμπ
AP Photo/Farah Abdi Warsameh (Φωτογραφία αρχείου)

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Σομαλίας έβαλαν τέλος στο θρίλερ της εισβολής μαχητών της τζιχαντιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ στο ξενοδοχείο Χαγιάτ του Μογκαντίσου, έπειτα από περίπου 30 ώρες.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας έβαλαν πλέον τέλος στην πολιορκία και οι ένοπλοι είναι νεκροί. Δεν είχαμε πυρά από το κτίριο την τελευταία ώρα», είπε στο AFP Σομαλός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για αυτήν την αιματηρή επίθεση το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι νεκροί είναι περίπου 40. Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πρώην αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών της Σομαλίας, είχε μεταδώσει πως τουλάχιστον 12 άμαχοι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Δεκάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στο ξενοδοχείο και παρόλο που οι Σομαλοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι «δεκάδες διασώθηκαν», παραμένει ασαφές πόσοι βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα Χαγιάτ Αλί, τρία παιδιά ηλικίας 4-7 ετών βρέθηκαν κρυμμένα σε κατάσταση σοκ στις τουαλέτες του ξενοδοχείου.

«Κατάφερα να τρέξω σε μια κοντινή έξοδο, μακριά από τους ενόπλους», δήλωσε ένας από τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου που κατάφεραν να διαφύγουν. «Οι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν, άκουγα τους πυροβολισμούς πίσω μου, αλλά δόξα τω Θεώ καταφέραμε να ξεφύγουμε», είπε ο Χουσεΐν Αλί. Ωστόσο, «όσοι προτίμησαν να κρυφτούν μέσα στο κτήριο, συμπεριλαμβανομένου ενός συναδέλφου μου, πέθαναν», συμπλήρωσε.

Σε εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του διαδικτύου, διακρίνονται άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της Σομαλίας να περπατούν ανάμεσα σε σωρούς ερειπίων.

Η επίθεση της Παρασκευής ήταν η πρώτη ευρείας κλίμακας που σημειώνεται στη Σομαλία αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος της χώρας, ο Χάσαν Σεΐχ Μοχάμουντ, τον Μάιο. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Σεμπάμπ που προσπαθεί εδώ και πάνω από 10 χρόνια να ανατρέψει την κυβέρνηση και να εγκαθιδρύσει ένα κράτος βασισμένο στον ισλαμικό νόμο, τη σαρία.

Ένας εκπρόσωπος της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ο Αμπντιαζίζ Αμπού-Μούσαμπ υποστήριξε χθες Σάββατο ότι οι εισβολείς είχαν προξενήσει «μεγάλες απώλειες» στις δυνάμεις ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ