ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Κατηγορίες περί τρομοκρατίας κατά του πρώην πρωθυπουργού, Ιμράν Χαν

Πακιστάν: Κατηγορίες περί τρομοκρατίας κατά του πρώην πρωθυπουργού, Ιμράν Χαν
Ο Χαν ήταν πρωθυπουργός από το 2018 μέχρι φέτος τον περασμένο Απρίλιο, όταν υποχρεώθηκε να παραιτηθεί AP Photo/Rahmat Gul, File

Για παραβιάσεις του αντιτρομοκρατικού νόμου του Πακιστάν κατηγορείται ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ιμράν Χαν, ο οποίος βρίσκεται πλέον υπό αστυνομική έρευνα.

Ο Καν κατηγορείται ότι απείλησε την αστυνομία και τη δικαιοσύνη της χώρας μετά από έναν φλογερό λόγο που εκφώνησε μέσα στο Σαββατοκύριακο ενώπιον υποστηρικτών του που του φώναζαν να αναλάβει την εξουσία.

Από τον Απρίλιο που έχασε την εξουσία, ο Καν παραμένει σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης και του στρατού της χώρας.

Η αστυνομία ανακοίνωσε τις κατηγορίες κατά του πρώην πρωταθλητή κρίκετ όταν εκείνος υποστήριξε ότι οι Αρχές βασάνισαν στενό συνεργάτη του, ο οποίος επίσης διώκεται, και απείλησε να καταθέσει μήνυση κατά αστυνομικών αλλά και μιας γυναίκα δικαστή.

Μετά την ανακοίνωση της έρευνας εκατοντάδες υποστηρικτές τού πρώην πρωθυπουργού έσπευσαν στην οικία του στο Ισλαμαμπάντ, προτρέποντάς τον να «καταλάβει» την πρωτεύουσα σε περίπτωση που προσπαθήσουν να τον συλλάβουν.

Στις αρχές Αυγούστου η Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν είχε αποφανθεί εξάλλου πως το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού έλαβε παράνομα κεφάλαια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό του πρώην σταρ του κρίκετ και του κόμματος από την πολιτική.

Σε μια υπόθεση που σερνόταν για χρόνια, το κόμμα του Χαν κατηγορήθηκε ότι έλαβε κεφάλαια από το εξωτερικό, κάτι που είναι παράνομο στο Πακιστάν, με το κόμμα του πρώην προέδρου να δεσμεύεται ότι θα καταφύγει στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης.

Ο Χαν ήταν πρωθυπουργός από το 2018 μέχρι φέτος τον περασμένο Απρίλιο, όταν υποχρεώθηκε να παραιτηθεί αφού έχασε μια ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, για την οποία είπε πως ήταν αποτέλεσμα αμερικανικής συνωμοσίας. Οι ΗΠΑ το αρνήθηκαν.

Έκτοτε ο Χαν καλεί τους υποστηρικτές του να υποστηρίξουν το αίτημά του για νέες εκλογές. Ο νέος πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ έχει απορρίψει αυτό το αίτημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ