ΚΟΣΜΟΣ

Σε σφοδρό κλοιό απεργιών η Βρετανία: Μετά το μεγαλύτερο λιμάνι, «μπλακ-άουτ» και στη δικαιοσύνη

Σε σφοδρό κλοιό απεργιών η Βρετανία: Μετά το μεγαλύτερο λιμάνι, «μπλακ-άουτ» και στη δικαιοσύνη
Το λιμάνι του Φίλιξστοου διαχειρίζεται περίπου τέσσερα εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια το χρόνο EPA/TOLGA AKMEN

«Σοβαρές διαταραχές» αναμένεται να επιφέρει στην εφοδιαστική αλυσίδα στο Ηνωμένο Βασίλειο η πολυήμερη απεργία στην οποία κατέβηκαν από χθες, Κυριακή, οι εργαζόμενοι  στο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευμάτων της χώρας με μισθολογικά αιτήματα, καθώς η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην κρίση του πληθωρισμού αλλά και της πολιτικής αβεβαιότητας. 

Η οκταήμερη κινητοποίηση, που άρχισε χθες, Κυριακή, στο λιμάνι του Φίλιξστοου, στην ανατολική Αγγλία, «θα μπορούσε να τελειώσει σήμερα το απόγευμα, αν η εργοδοσία δεχθεί να μας συναντήσει για αληθινές διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε ο Ρόμπερτ Μόρτον, επικεφαλής του εφοδιαστικού κλάδου του συνδικάτου Unite.

Αν όμως αυτό δεν γίνει, «η εφοδιαστική αλυσίδα θα υποστεί σοβαρές διαταραχές. Είναι μία από τις λυπηρές συνέπειες τέτοιων καταστάσεων», πρόσθεσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News.

Τα μέλη του Unite ζητούν μισθολογικές αυξήσεις «τουλάχιστον ίσες με το ρυθμό του πληθωρισμού», ενώ οι εργοδότες πρότειναν 7%, όπως είπε.

«Αν δεν πετύχουμε τους σκοπούς μας, θα υπάρξουν και άλλες απεργίες», προειδοποίησε το συνδικάτο.

Ο πληθωρισμός έφθασε τον Ιούλιο το 10,1% σε διάστημα έτους και μπορεί τον Οκτώβριο να ξεπεράσει το 13%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο σε χώρα της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.

Είναι η πρώτη απεργία που γίνεται από το 1989 στο λιμάνι αυτό, το οποίο διαχειρίζεται περίπου τέσσερα εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια το χρόνο.

Σύμφωνα με σημερινό σημείωμα της εταιρείας χρηματοοικονομικών αναλύσεων Hargreaves Lansdown, το Φίλιξστοου «είναι ένα ουσιώδες γρανάζι στις εμπορικές επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και μια οκταήμερη απεργία υπάρχει κινδυνος να οδηγήσει σε προβλήματα εφοδιασμού των σούπερ-μάρκετ».

Στα «κάγκελα» και οι ποινικολόγοι

Κι ενώ, οι ελλείψεις στα αγαθά γίνονται όλο και πιο ορατές και τιμές των προϊόντων έχουν εκτοξευθεί λόγω του πληθωρισμού, η δικαστική εξουσία «βράζει» επίσης.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ποινικολόγων (CBA) οι ποινικολόγοι στην Αγγλία και την Ουαλία ψήφισαν υπέρ της προκήρυξης απεργίας επ' αόριστον από τον ερχόμενο μήνα, απειλώντας με περαιτέρω διακοπές τις δικαστικές υποθέσεις σε διαμάχη τους για την κυβερνητική χρηματοδότηση.

Οι δικηγόροι του ποινικού δικαίου στην Αγγλία και την Ουαλία πραγματοποιούν κινητοποιήσεις κατά διαστήματα για μήνες, αρνούμενοι να αναλάβουν νέες υποθέσεις ή να καλύψουν υποθέσεις για συναδέλφους τους που έχουν υπερβολική δουλειά.

Ο CBA ανακοίνωσε ότι το 80% των μελών του που έχουν δικαίωμα ψήφου υποστήριξαν τώρα την κλιμάκωση της δράσης.

Αυτοί θα κατέβουν τώρα σε επ' αόριστον απεργία από τις 5 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που προβλέπεται να ανακοινωθεί το όνομα αυτού που θα διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.

«Πρόκειται για μια απόφαση στην οποία οδηγηθήκαμε έπειτα από χρόνια και χρόνια σοβαρής παραμέλησης του Ποινικού Δικαστικού Συστήματος και κυνικής εκμετάλλευσης του χρόνου μας, της προσπάθειάς μας και της καλής μας θέλησης από διαδοχικές κυβερνήσεις που ήταν αποφασισμένες να αποδίδεται δικαιοσύνη τζάμπα», ανέφερε η ηγεσία του CBA σε επιστολή της προς τα μέλη της όταν άνοιξαν οι κάλπες για την ψηφοφορία σχετικά με την απεργία.

Οι δικηγόροι που αναλαμβάνουν ποινικές υποθέσεις δηλώνουν ότι οι πραγματικές αποδοχές τους έχουν καταρρεύσει, πέφτοντας κατά 28% από το 2006, ενώ οι νέοι δικηγόροι έχουν μέσο εισόδημα μόνον 12.200 στερλίνες τα τρία πρώτα χρόνια της άσκησης του επαγγέλματός τους, γεγονός το οποίο αναγκάζει πολλούς από αυτούς να εγκαταλείψουν την σταδιοδρομία τους.

Η κυβέρνηση τους πρότεινε αύξηση 15%, αλλά ο CBA σημείωσε ότι η πρόταση αυτή δεν θα ισχύσει ως το τέλος του 2023 το νωρίτερο.

Στα βρετανικά δικαστήρια ήδη εκκρεμούν περί τις 58.000 υποθέσεις, οι οποίες συσσωρεύτηκαν εν μέρει λόγω της πανδημίας της COVID-19, αλλά ο CBA σημειώνει ότι το δικαστικό σύστημα βρίσκεται εδώ και καιρό σε άσχημη κατάσταση εξαιτίας της έλλειψης δικηγόρων.

Η απεργία αυτή είναι η πιο πρόσφατη που θα γίνει λόγω εργασιακών διαφορών στη Βρετανία, όπου εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, στα λιμάνια και τις αεροπορικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, καθώς οι αυξήσεις των μισθών δεν συμβαδίζουν με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ο οποίος προβλέπεται να ξεπεράσει το 13% αργότερα φέτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ