ΚΟΣΜΟΣ

Στη Βραζιλία η ταριχευμένη καρδιά του πρώτου αυτοκράτορα για την επέτειο της ανεξαρτησίας

Στη Βραζιλία η ταριχευμένη καρδιά του πρώτου αυτοκράτορα για την επέτειο της ανεξαρτησίας
Η καρδιά του πρώτου αυτοκράτορα, η οποία βρίσκεται διατηρημένη σε μια φιάλη με φορμαλδεΰδη, μεταφέρθηκε με στρατιωτικό αεροπλάνο από την Πορτογαλία ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η ταριχευμένη καρδιά του πρώτου αυτοκράτορα της Βραζιλίας, Ντομ Πέδρο Α', έφτασε στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια, για να τιμήσει τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας της χώρας από την Πορτογαλία.

Η καρδιά του πρώτου αυτοκράτορα, η οποία βρίσκεται διατηρημένη σε μια φιάλη με φορμαλδεΰδη, μεταφέρθηκε με στρατιωτικό αεροπλάνο από την Πορτογαλία.

Θα γίνει δεκτή με στρατιωτικές τιμές πριν εκτεθεί δημόσια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η καρδιά θα επιστρέψει στην Πορτογαλία μετά την ημέρα που εορτάζεται η επέτειος της ανεξαρτησίας της Βραζιλίας.

Σημειώνεται πως οι Πορτογάλοι αξιωματούχοι έδωσαν το πράσινο φως για τη μεταφορά του διατηρητέου οργάνου από την πόλη του Πόρτο για τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της Βραζιλίας.

Το όργανο έφτασε με αεροπλάνο της βραζιλιάνικης πολεμικής αεροπορίας συνοδευόμενο από τον δήμαρχο του Πόρτο, Ρουι Μορέιρα.

Ο δήμαρχος Μορέιρα είπε ότι θα επιστρέψει στην Πορτογαλία αφού είχε «θαυμαστεί από τον λαό της Βραζιλίας».

«Η καρδιά θα γίνει δεκτή με τιμές αρχηγού κράτους, θα την αντιμετωπίζουν σαν να ζούσε ακόμα ανάμεσά μας ο Ντομ Πέδρο», δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Βραζιλίας, Άλαν Κοέλιο ντε Σέλος.

Θα ακολουθήσουν κανονιοβολισμοί, τιμητική φρουρά και πλήρεις στρατιωτικές τιμές.

«Επιπλέον, θα παιανίζουν ο εθνικός ύμνος και ο ύμνος της ανεξαρτησίας, τον οποίο παρεμπιπτόντως συνέθεσε ο Ντομ Πέδρο ο πρώτος, ο οποίος εκτός από καλός αυτοκράτορας ήταν καλός μουσικός στον ελεύθερο χρόνο του», είπε ο κ. Σέλλος.

Ποιος ήταν ο Ντομ Πέδρο

Ο Ντομ Πέδρο γεννήθηκε το 1789 σε βασιλική οικογένεια της Πορτογαλίας, η οποία εκείνη την εποχή κυβερνούσε και τη Βραζιλία. Η οικογένεια κατέφυγε στην τότε πορτογαλική αποικία για να αποφύγει τον στρατό εισβολής του Ναπολέοντα.

Όταν ο πατέρας του Ντομ Πέδρο, ο βασιλιάς Ιωάννης ο έκτος, επέστρεψε στην Πορτογαλία το 1821, άφησε τον 22χρονο για να κυβερνήσει τη Βραζιλία ως αντιβασιλέας.

Ένα χρόνο αργότερα, ο νεαρός αντιβασιλέας αψήφησε το πορτογαλικό κοινοβούλιο, το οποίο ήθελε να κρατήσει τη Βραζιλία ως αποικία, και απέρριψε το αίτημά του να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1822 εξέδωσε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Βραζιλίας και αμέσως μετά στέφθηκε αυτοκράτορας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ