ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Βίντεο της FSB «δείχνει» τη βασική ύποπτο για τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα

Ρωσία: Βίντεο της FSB «δείχνει» τη βασική ύποπτο για τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα
Η FSB αναφέρει πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από την Ουκρανή Νατάλια Βοβκ, γεννημένη το 1979, που είχε εισέλθει στη Ρωσία τον Ιούλιο Screengrab

Με τη Ρωσία να κατηγορεί πλέον ανοιχτά τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες για τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα, η FSB δίνει στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο φέρεται να καταγράφονται κινήσεις της 43χρονης Ουκρανής Νατάλια Βοβκ, την οποία έχει υποδείξει ως βασική υπόπτο για την ανατίναξη του οχήματος στο οποίο επέβαινε η κόρη του Αλεξάντερ Ντούγκιν, υπερεθνικιστή «θεωρητικού» του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στα πλάνα εμφανίζεται η ύποπτη να περνά τα ρωσικά σύνορα και να εισέρχεται σε συγκρότημα κατοικιών, όπου κατά την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) διέμενε και η δημοσιογράφος Ντάρια Ντούγκινα.

Δεν παρέχονται άλλες φωτογραφίες ή βίντεο που να επιβεβαιώνουν την κατηγορία ότι η Νατάλια Βοβκ ενέχεται στη δολοφονική επίθεση, επισημαίνει σχετικά ο Guardian.

Η Ντάρια Ντούγκινα, κόρη του Αλεξάντρ Ντούγκιν, σκοτώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, όταν εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη και ανατίναξε το αυτοκίνητο Toyota Land Cruiser που οδηγούσε. Προφανής στόχος της επίθεσης ήταν ο πατέρας της.

Η FSB αναφέρει σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε σήμερα, Δευτέρα, πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από την Ουκρανή Νατάλια Βοβκ, γεννημένη το 1979.

Η ίδια, μαζί με την έφηβη κόρη της έφθασε τον Ιούλιο στη Ρωσία, και πέρασε ένα μήνα για να προετοιμάσει την επίθεση, νοικιάζοντας ένα διαμέρισμα στο ίδιο συγκρότημα που κατοικούσε η Ντάρια Ντούγκα και ερευνώντας τον τρόπο ζωής της, σύμφωνα με την ανακοίνωση της FSB που μεταδόθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Ντάρια Βοβκ παρέστη το βράδυ του Σαββάτου σε εκδήλωση έξω από τη Μόσχα, στην οποία βρίσκονταν επίσης η Ντάρια Ντούγκινα και ο πατέρας της, πριν πραγματοποιήσει μια «ελεγχόμενη έκρηξη» στο αυτοκίνητο της Ντούγκινα και διαφύγει στην Εσθονία, κατά την FSB.

Η Ουκρανία αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Σε ανακοίνωσή τους οι Υπηρεσίες Πληροφοριών της Ουκρανίας αναφέρουν πως είναι «ψευδείς οι κατηγορίες ότι η Ουκρανία ενέχεται» στη δολοφονία της Ντάργια Ντούγκινα, προσθέτοντας πως «η Εθνοφρουρά εκπληρώνει τα νόμιμα καθήκοντά της στην επικράτεια της Ουκρανίας».

Ο εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Πληροφοριών, Αντρίι Γιούσοφ, «δείχνει» αντίθετα στο εσωτερικό της Ρωσίας. «Αυτό [σ.σ. η δολοφονία] φαίνεται ως ξεκαθάρισμα λογαριασμών εντος της Ρωσίας» αναφέρει, συμπληρώνοντας πως «τόσο ο Ντούγκιν, όσο και η κόρη του, είναι περιθωριακοί χαρακτήρες και δεν αποτελούν πεδίο ενδιαφέροντος για την Ουκρανία».

Διαβάστε επίσης

Αλεξάντερ Ντούγκιν: Ποιος είναι ο «εγκέφαλος του Πούτιν» και μέχρι πού φτάνει η επιρροή του

Πούτιν: Κατάπτυστο έγκλημα η δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα

Κατάπτυστο έγκλημα χαρακτήρισε τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση της βομβιστικής επίθεσης, που κατά τα φαινόμενα στόχευε τον υπερεθνικιστή Ρώσο ιδεολόγο και «σύμμαχο» του Πούτιν, Αλεξάντερ Ντούγκιν, αλλά είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η κόρη του.

«Ένα κατάπτυστο, σκληρό έγκλημα έκοψε το νήμα της ζωής της Ντάρια Ντούγκινα, ενός λαμπρού, ταλαντούχου ανθρώπου, με αληθινή ρωσική καρδιά, ευγενική, αγαπητή, συμπονετική και ανοιχτή. Δημοσιογράφος, επιστήμονας, φιλόσοφος, πολεμική ανταποκρίτρια, υπηρέτησε με εντιμότητα τον λαό και την πατρίδα, αποδεικνύοντας με τις πράξεις της τι σημαίνει να είσαι πατριώτης της Ρωσίας» , αναφέρεται στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα που έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος στην οικογένεια της Ντάρια Ντούγκινα.

Ο Ίλια Πονόμαρεφ, Ρώσος πρώην βουλευτής, δήλωσε χθες ότι εσωτερικές ομάδες που αντιτίθενται στην εξουσία του Πούτιν βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία.

Νωρίτερα, σήμερα, το κρατικό πρακτορείο Tass ανέφερε ότι η βόμβα πυροδοτήθηκε από απόσταση, επικαλούμενο πληροφορίες από Ρώσους αξιωματούχους ασφαλείας.

Το Κίεβο, πάντως, σχεδόν από την πρώτη στιγμή έσπευσε να αρνηθεί την οποιαδήποτε εμπλοκή του στο περιστατικό, με τον σύμβουλο του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ να σημειώνει «δεν είμαστε κράτος – εγκληματίας όπως η Ρωσία, δεν είμαστε τρομοκρατικό κράτος».

Η πρώτη επίσημη τοποθέτηση του Κρεμλίνου είχε έλθει την Κυριακή από την Μαρία Ζαχάροβα και ήταν ξεκάθαρη: Εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει ουκρανική σύνδεση τότε θα πρέπει να μιλάμε για κρατική τρομοκρατία από το καθεστώς του Κιέβου.

Εάν, πάντως, προκύψει η όποια σύνδεση του Κιέβου με τη μαφιόζικου τύπου επίθεση, οι εξελίξεις στον πόλεμο μπορεί να είναι ραγδαίες, καθώς για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή η Ουκρανία θα έχει «φτάσει» μέχρι τη Μόσχα και μέχρι μια οικογένεια που φέρεται να έχει στενούς δεσμούς με τα πιο υψηλά κλιμάκια του Κρεμλίνου.

Στον απόηχο της επίθεσης αυτής οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται για κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων, με το βλέμμα στην 24η Αυγούστου, ημέρα που γιορτάζεται η ανεξαρτησία της χώρας. Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει ήδη θέσει τη χώρα σε αυξημένο συναγερμό για τις επόμενες ημέρες, ενώ απαγορεύτηκαν οι μαζικές συγκεντρώσεις για το επόμενο τετραήμερο.

Στη Μόσχα αξιωματούχοι και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στη ρωσική κυβέρνηση ζητούν από το Κρεμλίνο αντίποινα για την δολοφονία.

Όλα αυτά έρχονται σε μια περίοδο, όπου πραγματοποιείται μπαράζ περίεργων επιθέσεων με στόχο τις ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία με το Κίεβο να μην διαψεύδει την εμπλοκή του, αλλά να κρατά ζωντανό ένα πέπλο μυστηρίου, ενδεχομένως για λόγους ψυχολογικού πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ