ΚΟΣΜΟΣ

Αϊτή: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά της έξαρσης της εγκληματικότητας και της ακρίβειας

Αϊτή: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά της έξαρσης της εγκληματικότητας και της ακρίβειας
Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε οδοφράγματα που έστησαν στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς (AP Photo/Odelyn Joseph)

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, στους δρόμους του Πορτ-ο-Πρενς και άλλων πόλεων της Αϊτής προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα και την ακρίβεια

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Αϊτής ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός ανήλθε σε υψηλό δεκαετίας.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε οδοφράγματα που είχαν στήσει σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή τους για τις δραματικές ελλείψεις καυσίμων που απειλούν πολλές επιχειρήσεις με «λουκέτο».

Ο Ζαν Μπαντέν Ντιμπουά, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αϊτής, εκτίμησε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 0,4%, μετά τη σημαντική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος (γκουρντ). «Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία από τον Ιούνιο του 2022, ο πληθωρισμός έχει ανέλθει στο 29%», δήλωσε ο Ντιμπουά σε συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας πως «είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών».

Οι διαδηλώσεις συνέπεσαν χρονικά με την επέτειο της εξέγερσης των σκλάβων το 1791, η οποία άναψε την σπίθα της επανάστασης που οδήγησε στην ανεξαρτησία της Αϊτής από τη Γαλλία το 1804. Εξάλλου, πολλοί διαδηλωτές φορούσαν κόκκινα μπλουζάκια που έφεραν τη λέξη «Ανεξαρτησία».

Το χρόνιο πρόβλημα της εγκληματικότητας έχει αφήσει μεγάλο τμήμα της επικράτειας στο έλεος συμμοριών, καθώς οι αρχές αδυνατούν να αποκαταστήσουν την τάξη. Οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συμμοριών έχουν προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και έχουν υποχρεώσει χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Παράλληλα, τα αποθέματα καυσίμων στη χώρα εξανεμίζονται και οι ελλείψεις που παρατηρούνται έχουν αφήσει πολλούς Αϊτινούς χωρίς δουλειά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ