ΚΟΣΜΟΣ

H Κλίντον κερδίζει το Κεντάκι, ο Σάντερς το Όρεγκον

H Κλίντον κερδίζει το Κεντάκι, ο Σάντερς το Όρεγκον
REUTERS/Lucy Nicholson

Με μικρή διαφορά κέρδισε η Χίλαρι Κλίντον τον Μπέρνι Σάντερς στους προκριματικούς των δημοκρατικών στο Κεντάκι, ενώ ο Σάντερς κέρδισε εύκολα το Όρεγκον.

Το αποτέλεσμα, με διαφορά μισής ποσοστιαίας μονάδας, δείχνει πόσο διχασμένοι είναι οι υποστηρικτές των δημοκρατικών ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης σε εθνικό επίπεδο.

Το Κεντάκι δεν θεωρείται φιλικό έδαφος για την Κλίντον, αφού γειτονεύει με την Δυτική Βιρτζίνια και την Ιντιάνα που προτιμούν τον Σάντερς.

Το γεγονός ότι η Κλίντον κατάφερε να αποφύγει μια ηχηρή ήττα στο Κεντάκι, της δίνει ζωτικό χώρο ενώ συνεχίζει την καμπάνια της με το βλέμμα στραμμένο στις εθνικές εκλογές και την αναμέτρηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπέρνι Σάντερς, που κέρδισε την Κλίντον στο Όρεγκον, ανακοίνωσε μια δυναμική καμπάνια στην Καλιφόρνια «μέχρι το τέλος», παρά την πίεση από την πλευρά της Κλίντον να εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Ο Τραμπ έχει ήδη ξεκινήσει να οργανώνει την καμπάνια για την εκλογική αναμέτρηση σε εθνικό επίπεδο. Την Τρίτη, υπέγραψε μια κοινή συμφωνία για συγκέντρωση χρημάτων από δωρεές με την Ρεπουμπλικανική Εθνική Επιτροπή. Η συμφωνία αυτή του επιτρέπει να συγκεντρώσει 449.000 δολάρια από έναν μόνο δωρητή υπό την προϋπόθεση ότι θα μοιράσει το ποσό στην καμπάνια του, στην Ρεπουμπλικανική Εθνική Επιτροπή και τα πολιτειακά ρεπουμπλικανικά κόμματα.

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ εμφανίστηκε εχθές σε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο Fox News, πιο διαλλακτικός και με αρκετή δόση αυτοκριτικής λέγοντας ότι κατά την διάρκεια των προκριματικών θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει διαφορετική φρασεολογία σε αρκετές περιπτώσεις, ωστόσο δήλωσε αρκετά ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα.

Αλλαγή πλεύσης έκανε χθες ο Τραμπ επίσης σχετικά με τις μελλοντικές του σχέσεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας ότι αναμένει να έχουν «μια καλή σχέση» αν γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας προβλέψει ακριβώς το αντίθετο σε συνέντευξη που δόθηκε στη δημοσιότητα μια μέρα πριν, όπου απαντούσε σε κριτικά σχόλια από τον Κάμερον.

Ταυτόχρονα, ο Τραμπ δήλωσε πρόθυμος να συνομιλήσει με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την υλοποίηση του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ