ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία
AP Photo/Vadim Ghirda

Το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ακριβώς έξι μήνες μετά την ρωσική εισβολή, συγχαίροντας την Ουκρανία ανήμερα της εθνικής της γιορτής.

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια των 2,98 δισεκατομμυρίων δολαρίων «θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει αμυντικά αντιαεροπορικά συστήματα, συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αντιαεροπορικά συστήματα και ραντάρ για να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να αμύνεται μακροπρόθεσμα», δηλώνει ο Τζο Μπάιντεν στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τον oυκρανικό λαό καθώς συνεχίζει τον αγώνα για την υπεράσπιση της κυριαρχίας του. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, είμαι υπερήφανος που ανακοινώνω το μεγαλύτερο πακέτο μας στρατιωτικής βοήθειας μέχρι σήμερα: περί τα 2,98 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και εξοπλισμό», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Γνωρίζω ότι αυτή η ημέρα της ανεξαρτησίας προκαλεί ανάμεικτά συναισθήματα σε πολλούς Ουκρανούς, διότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματισθεί, εκατομμύρια έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους και άλλοι τόσοι έχουν πέσει θύματα των ρωσικών επιθέσεων. Αλλά, οι έξι μήνες αδιάκοπων επιθέσεων το μόνο που έκαναν είναι ότι ενίσχυσαν την υπερηφάνεια των Ουκρανών για τους εαυτούς τους, για την χώρα τους και για τα 31 χρόνια της ανεξαρτησίας τους».

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα πολεμήσει μέχρι τέλους

Η Ουκρανία «ξαναγεννήθηκε» όταν εισέβαλε η Ρωσία και θα πολεμήσει «μέχρι τέλους» χωρίς «καμία παραχώρηση ούτε συμβιβασμό» με τη Μόσχα, τόνισε την Τετάρτη ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Φορτισμένος συναισθηματικά, ο Ζελένσκι πραγματοποίησε ομιλία για την 31η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας του, η οποία φέτος συμπίπτει με την συμπλήρωση έξι μηνών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Στην βιντεοσκοπημένη ομιλία του, ο Ζελένσκι υπογράμμισε επίσης ότι η Ουκρανία θα ανακτήσει την προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία και τις κατεχόμενες περιοχές στο ανατολικό της τμήμα

«Ένα νέο έθνος εμφανίστηκε στον κόσμο στις 24 Φεβρουαρίου στις 4 το πρωί. Δεν γεννήθηκε, αλλά ξαναγεννήθηκε. Ένα έθνος που δεν έκλαψε, δεν ούρλιαξε ούτε φοβήθηκε. Ένα (έθνος) που δεν τράπηκε σε φυγή. Δεν τα παράτησε. Και δεν ξέχασε», δήλωσε.

«Θα πολεμήσουμε για (το έδαφός μας) μέχρι τέλους», υπογράμμισε. «Κρατάμε καλά εδώ και έξι μήνες. Είναι σκληρό, αλλά σφίξαμε τις γροθιές και πολεμάμε για το πεπρωμένο μας», συνέχισε.

«Για μας η Ουκρανία είναι ολόκληρη η Ουκρανία. Και οι 25 περιφέρειες, χωρίς καμία παραχώρηση ούτε συμβιβασμό», τόνισε ο Ουκρανός ηγέτης, ο οποίος εμφανίζεται όπως συνήθως με στρατιωτικά μπροστά από το κεντρικό μνημείο της ανεξαρτησίας στο Κίεβο.

«Ποιο είναι για μας το τέλος του πολέμου; Πριν λέγαμε: η ειρήνη. Τώρα λέμε: η νίκη. Δεν θα επιδιώξουμε να συννενοηθούμε με τους τρομοκράτες», κατέληξε ο 44χρονος πρόεδρος της χώρας, αναφερόμενος στους Ρώσους.

Οι δρόμοι στο κέντρο του Κιέβου ήταν το πρωί ασυνήθιστα άδειοι έπειτα από μέρες προειδοποιήσεων για την πιθανότητα η Ρωσία να εξαπολύσει νέες πυραυλικές επιθέσεις σε μεγάλες πόλεις σήμερα που γιορτάζεται στην Ουκρανία η Ημέρα της Ανεξαρτησίας από την Σοβιετική Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ