ΚΟΣΜΟΣ

Pfizer-BioNTech: 73% αποτελεσματικό το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε παιδιά 6 μηνών - 4 ετών

Pfizer-BioNTech: 73% αποτελεσματικό το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε παιδιά 6 μηνών - 4 ετών
O FDA έδωσε άδεια στις 17 Ιουνίου για τη χορήγηση του εμβολίου σε βρέφη και νήπια AP Photo/Sean Rayford

Στοιχεία για την προστασία που παρέχει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε βρέφη και νήπια από έξι μηνών έως 4 ετών, έδωσαν οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer-BioNTech.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, ήταν κατά 73% αποτελεσματικό στο διάστημα κατά το οποίο η παραλλαγή Όμικρον ήταν εξαιρετικά διαδεδομένη.

Σημειώνεται πως η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε άδεια στις 17 Ιουνίου για τη χορήγηση του εμβολίου στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

«Ενώ αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι οι τρεις δόσεις των 3 μg του εμβολίου μας κατά της Covid-19 παρείχαν στα νήπια υψηλό επίπεδο προστασίας σε μια εποχή κατά την οποία η υποπαραλλαγή Omicron BA.2 ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη, (…) αναπτύσσουμε επίσης ένα δισθενές εμβόλιο κατά των Όμικρον BA.4/ΒΑ.5 προσαρμοσμένο σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, για την αντιμετώπιση αυτών των υποπαραλλαγών», δήλωσε ο Ουγκούρ Σαχίν, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της BioNTech.

Τον Ιούνιο ο FDA ανακοίνωσε πως και το εμβόλιο της Moderna είναι αποτελεσματικό σε παιδιά κάτω των έξι ετών, σημειώνοντας πως προλαμβάνει σε ικανοποιητικό βαθμό τη συμπτωματική νόσηση, χωρίς να έχει ανησυχητικές παρενέργειες.

Τα δύο εμβόλια βασίζονται στην ίδια τεχνολογία, ωστόσο η δοσολογία διαφέρει.

Για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, η Moderna προτείνει δύο δόσεις, μόλις στο ¼ της ισχύος των εμβολίων των ενηλίκων.

Η Pfizer, όμως, προτείνει τρεις δόσεις στο 1/10 της ισχύος των εμβολίων των ενηλίκων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ