ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Απεργία πείνας άνω των 160 ημερών από Παλαιστίνιο κρατούμενο - Κινδυνεύει να πεθάνει

Ισραήλ: Απεργία πείνας άνω των 160 ημερών από Παλαιστίνιο κρατούμενο - Κινδυνεύει να πεθάνει
Συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2021 χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες (AP Photo/Nasser Nasser)

Παλαιστίνιος κρατούμενος που πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και περισσότερες από 160 ημέρες διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του από τις αρχές του Ισραήλ ενδέχεται να πεθάνει ανά πάσα στιγμή, δήλωσε χθες Τετάρτη (24/8) ο δικηγόρος του.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον 40χρονο Χαλίλ Αουαουντέχ τον Δεκέμβριο του 2021 και έκτοτε τον κρατούν χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή να τον έχουν δικάσει, με το καθεστώς της διοικητικής κράτησης.

Το Ισραήλ έχει δώσει λίγα στοιχεία για τις κατηγορίες εναντίον Αουαουντέχ. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε χθες ότι η κράτησή του επικυρώθηκε πολλές φορές από στρατοδικεία, προσθέτοντας πως βάσει των στοιχείων που διαθέτουν οι αρχές, «η απελευθέρωσή του θα απειλήσει την ασφάλεια της περιοχής».

Τον Μάρτιο ο 40χρονος Παλαιστίνιος ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας την απελευθέρωσή του. Έκτοτε λαμβάνει μόνο νερό, δήλωσε ο δικηγόρος του Άχλαμ Χαντάντ.

Αιγύπτιοι μεσολαβητές πίεσαν πρόσφατα για την απελευθέρωση του Αουαουντέχ στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας με την οποία τερματίστηκαν οι τριήμερες συγκρούσεις μεταξύ της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με αιγυπτιακή πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, το Κάιρο παρουσίασε έναν κατάλογο κρατουμένων, ανάμεσά τους και ο Αουαουντέχ, στις ισραηλινές αρχές οι οποίες δεσμεύθηκαν να τον εξετάσουν, αν και εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για κάποια ονόματα.

Την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν σχεδόν καθημερινά επιχειρήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο θάνατος του Αουαουντέχ ενδέχεται να οξύνει την κρίση.

«Νιώθω ότι το σώμα μου τρώει τον εαυτό του από μέσα», δήλωσε ο Παλαιστίνιος στο Reuters από το κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται. «Η στήριξη του Θεού, η σταθερότητα και η υπομονή μου επέτρεψαν να συνεχίσω», πρόσθεσε.

Ο Αουαουντέχ μεταφέρθηκε πρόσφατα από τη φυλακή Ραμλέ στο νοσοκομείο Ασάφ Χαροφέχ καθώς η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε.

Την προηγούμενη Παρασκευή ο ισραηλινός στρατός ανέστειλε προσωρινά την εντολή του για διοικητική κράτηση του Αουαουντέχ λόγω της επιδείνωσης της υγείας του. Ωστόσο δεν του επιτρέπεται να φύγει από το νοσοκομείο, εξήγησε εκπρόσωπος του στρατού.

Ο Αουαουντέχ πιθανόν έχει καταφέρει να επιβιώσει τόσο πολύ καιρό χάρη σε ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων που έκανε πριν δύο μήνες, στη διάρκεια του οποίου έλαβε συμπληρώματα βιταμινών, επεσήμανε ο Ναζί Αμπάς αρμόδιος για τους κρατούμενους στην οργάνωση Physicians fog Human Rights του Ισραήλ.

Τότε ο Αουαουντέχ, που πλέον ζυγίζει 40 κιλά και έχει χάσει περίπου 45, συμφώνησε να αναστείλει την απεργία πείνας πιστεύοντας ότι θα τον αφήσουν ελεύθερο, εξήγησε ο Αμπάς.

Η οικογένεια του Αουαουντέχ, που ζει κοντά στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει άδεια από τις ισραηλινές αρχές για να τον επισκεφθεί, αλλά στηρίζει την απόφασή του να συνεχίσει την απεργία πείνας.

«Κρατείται χωρίς καταδίκη ή δίκη», δήλωσε η σύζυγός του Νταλάλ Αουαουντέχ. «Όπως συνελήφθη με τη βία και μας τον πήραν, έτσι θα διεκδικήσει την ελευθερία του, είτε το εγκρίνουν οι κατοχικές δυνάμεις είτε όχι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ