ΚΟΣΜΟΣ

Το έλλειμμα της Ισπανίας στο Κολέγιο των Επιτρόπων

Το έλλειμμα της Ισπανίας στο Κολέγιο των Επιτρόπων
H ισπανική Βουλή στην Μαδρίτη REUTERS/Andrea Comas

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων θα τεθεί το έλλειμμα της Ισπανίας για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων μετά την παραβίαση του στόχου της για το δημοσιονομικό έλλειμμα για τέταρτο συνεχόμενο έτος.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ευρωπαίοι Επίτροποι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία δύσκολη απόφαση, με τα στελέχη της Κομισιόν να συνιστούν τη λήψη μέτρων κατά της Ισπανίας, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για τη δεύτερή της εκλογική αναμέτρηση σε έξι μήνες.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας άγγιξε το 5,1% του ΑΕΠ πέρυσι έναντι στόχου 4,2%, ένα «μη αμελητέο ποσό», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Η πρόβλεψη της Επιτροπής είναι ότι η Ισπανία δεν θα επιτύχει ούτε φέτος τον στόχο της.

Εάν οι Επίτροποι ακολουθήσουν τη συμβουλή του επιτελείου τους, θα αποφασίσουν ότι η Ισπανία απέτυχε να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση του ελλείμματός της, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων κατά της χώρας, όπως την επιστροφή ελεγκτών της ΕΕ στη Μαδρίτη, ακόμη και την επιβολή προστίμου.

Μία πηγή δήλωσε, ωστόσο, ότι το Κολέγιο των Επιτρόπων είναι πιθανόν να πεισθεί να αναβάλει την απόφαση, ώστε να αποφύγει την ανάμειξή του στις εκλογές.

Η συνεδρίαση του Κολεγίου για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας γίνεται σε μία ευαίσθητη στιγμή, με τον Μαριάνο Ραχόι να έχει παραμείνει στην εξουσία μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις εκλογές του Δεκεμβρίου, παρά τις φορολογικές μειώσεις της τελευταίας στιγμής που έκανε, οι οποίες οδήγησαν στην υπέρβαση του στόχου για το έλλειμμα κατά σχεδόν 1% του ΑΕΠ.

Στην περίπτωση που η αξιολόγηση των Επιτρόπων είναι αρνητική, θα πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, πριν η Κομισιόν προτείνει μία ποινή.

Ο Επίτροπος για την Οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, ότι ενδεχομένως η Ισπανία να χρειασθεί περισσότερο χρόνο να επιτύχει τους στόχους της για το έλλειμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ