ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική αλλαγή: Η Ρωσία καίει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου - Προβληματίζονται οι επιστήμονες

Κλιματική αλλαγή: Η Ρωσία καίει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου - Προβληματίζονται οι επιστήμονες
Μια έγχρωμη έκδοση αυτής της δορυφορικής εικόνας καταγράφει υπέρυθρη ακτινοβολία από την καύση αερίου στο εργοστάσιο της Πορτόβαγια COPERNICUS SENTINEL/SENTINEL HUB/PIERRE MARKUSE

Την ώρα που στην Ευρώπη το κόστος της ενέργειας έχει εξελίχθεί σε πονοκέφαλο διαρκείας ενόψει και του χειμώνα, η Ρωσία φαίνεται πως καίει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, σύμφωνα με ανάλυση που ήρθε σε γνώση του BBC.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καμένο αέριο αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων καθημερινά σε εργοστάσιο κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το συγκεκριμένο αέριο θα είχε υπό φυσιολογικές συνθήκες εξαχθεί στη Γερμανία.

Πέραν της ενεργειακής σπατάλης, οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για τις υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και αιθάλης που δημιουργεί αυτή η ατελής καύση (flaring), η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική.

Η ανάλυση της Rstad Energy δείχνει ότι περίπου 4,34 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου καίγονται καθημερινά.

Η ατελής καύση λαμβάνει χώρα σε μια νέα μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Portovaya, βορειοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης. Τα πρώτα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά προήλθαν από Φινλανδούς πολίτες που κατοικούν κοντά στα σύνορα, οι οποίοι παρατήρησαν μια μεγάλη φλόγα στον ορίζοντα νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.

Το εργοστάσιο της Portovaya βρίσκεται κοντά σε έναν σταθμό συμπίεσης εκεί που ξεκινά ο υποθαλάσσιος αγωγός Nordstream 1, ο οποίος μεταφέρει αέριο στη Γερμανία.

Οι προμήθειες μέσω του αγωγού έχουν περιοριστεί από τα μέσα Ιουλίου, με τους Ρώσους να επικαλούνται τεχνικά ζητήματα για τον περιορισμό και τη Γερμανία να απαντά ότι πρόκειται για μια καθαρά πολιτική κίνηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όμως, από τον Ιούνιο, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σημαντική αύξηση της θερμότητας που εκπέμπεται από την εγκατάσταση - που πιστεύεται ότι οφείλεται στην καύση φυσικού αερίου.

Ενώ η καύση αερίου είναι συνηθισμένη πρακτική στις μονάδες επεξεργασίας - που συνήθως γίνεται για τεχνικούς λόγους ή λόγους ασφαλείας - η κλίμακα αυτής της καύσης έχει μπερδέψει τους ειδικούς.

«Δεν έχω δει ποτέ ένα εργοστάσιο LNG να φουντώνει τόσο πολύ», λέει η Δρ Τζέσικα ΜακΚάρτι, ειδικός σε δορυφορικά δεδομένα από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στο Οχάιο.

Ο Μαρκ Ντέιβις, CEO της Capterio, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην εξεύρεση λύσεων για την ατελή καύση του αερίου.

Σύμφωνα με αυτόν, η καύση δεν είναι τυχαία, αλλά πιθανότερα μια εσκεμμένη απόφαση που πάρθηκε για επιχειρησιακούς σκοπούς.

«Οι φορείς εκμετάλλευσης συχνά διστάζουν να κλείσουν πραγματικά τις εγκαταστάσεις, φοβούμενοι ότι μπορεί να είναι τεχνικά δύσκολο ή δαπανηρό να ξεκινήσουν ξανά, και μάλλον αυτό συμβαίνει εδώ», λέει στο BBC News.

Κατά άλλους, αυτό είναι ένα αποτέλεσμα του εμπορικού εμπάργκο που κήρυξε η Ευρώπη στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Η Gazprom -ο ενεργειακός κρατικός γίγαντας της Ρωσίας που κατέχει τον σταθμό- δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για σχολιασμό.

Όσο διαρκεί η ατελής καύση, τόσο το οικονομικό όσο και το περιβαλλοντικό κόστος αυξάνεται καθημερινά.

Καθώς οι ακριβείς αιτίες των λάμψεων είναι άγνωστες, τα επίπεδα εκπομπών συνιστούν μια σταθερή υπενθύμιση της ρωσικής κυριαρχίας στην ενεργειακές αγορές της Ευρώπης», λέει ο Σίντρ Νάτσον της Rystad Energy.

«Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι η Ρωσία μπορεί να κατεβάσει τις τιμές στην ενέργεια αύριο. Πρόκειται για αέριο που σε άλλη περίπτωση θα εξαγόταν στην Ευρώπη μέσω του Nordstream 1 ή αλλιώς».

Πέρα από τον οικονομικό αντίκτυπο, το περιβαλλοντικό κόστος των καύσεων ανησυχεί επίσης τους τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έκρηξη είναι πολύ καλύτερη από την απλή εξαέρωση του μεθανίου που είναι το βασικό συστατικό του αερίου και είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας για την θέρμανση του κλίματος.

Η Ρωσία έχει ιστορικό στην καύση φυσικού αερίου - σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι η νούμερο 1 χώρα σ τον όγκο των καύσεων.

Αλλά εκτός από την απελευθέρωση περίπου 9.000 τόνων ισοδύναμου CO2 κάθε μέρα από αυτή την έκρηξη, η καύση προκαλεί άλλα σημαντικά προβλήματα.

Μαύρος άνθρακας είναι το όνομα που δίνεται στα σωματίδια αιθάλης που παράγονται μέσω της ατελούς καύσης καυσίμων όπως το φυσικό αέριο.

«To λαμπάδιασμα του αερίου μπορεί να ταξιδέψει στα γεωγραφικά πλάτη της Αρκτικής και ο εκπεμπόμενος μαύρος άνθρακας να μεταφερθεί προς τα βόρεια, όπου εναποτίθεται στο χιόνι και τον πάγο και επιταχύνει σημαντικά την τήξη», δήλωσε ο καθηγητής Μάθιου Τζόνσον, από το Πανεπιστήμιο Carleton του Καναδά.

«Ορισμένες εκτιμήσεις που συναντάμε πολύ συχνά θέτουν ήδη την έντονη καύση αερίου ως την κυρίαρχη πηγή εναπόθεσης μαύρου άνθρακα στην Αρκτική και οποιεσδήποτε αυξήσεις σε αυτού του είδους η ατελής καύση είναι ιδιαίτερα ανεπιθύμητες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ