ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Γρίπη και όχι κορωνοϊός τα νέα περιστατικά πυρετού που εμφανίστηκαν στη χώρα

Βόρεια Κορέα: Γρίπη και όχι κορωνοϊός τα νέα περιστατικά πυρετού που εμφανίστηκαν στη χώρα
Καταργήθηκε το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην περιοχή που εμφανίστηκαν τα περιστατικά πυρετού μετά την ενημέρωση ότι πρόκειται για γρίπη κι όχι κορωνοϊό (AP Photo/Cha Song Ho)

Στη γρίπη οφείλονται τα πρόσφατα περιστατικά «πυρετού» που εντοπίστηκαν στις αρχές της εβδομάδας στη Βόρεια Κορέα, και όχι στην επανεμφάνιση της covid-19 στη χώρα, όπως υπέθεσαν αρχικά οι αρχές.

Η διευκρίνιση αυτή γίνεται μία ημέρα αφού η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε περιοχές της επαρχίας Ριανγκάνγκ, που συνορεύει με την Κίνα, μετά των εντοπισμό τεσσάρων νέων περιστατικών «πυρετού», όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA.

«Όλα τα περιστατικά πυρετού (…) στην επαρχία Ριανγκάνγκ ήταν (κρούσματα) γρίπης», ανέφερε το KCNA, βασιζόμενο στα στοιχεία των υγειονομικών αρχών.

Οι ασθενείς «ανάρρωσαν και πλέον έχουν κανονική θερμοκρασία», πρόσθεσε το πρακτορείο, ενώ επεσήμανε ότι ήρθη η απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή.

Το KCNA είχε μεταδώσει την Πέμπτη (26/8) ότι τέσσερα νέα περιστατικά «πυρετού» πιστευόταν ότι συνδέονται με «την κακή επιδημία» του κορωνοϊού, δύο εβδομάδες αφού η χώρα είχε ανακοινώσει την «σαρωτική νίκη της» έναντι της covid-19.

Η Βόρεια Κορέα κάνει λόγο για «ασθενείς με πυρετό» και όχι με covid, προφανώς λόγω έλλειψης μέσων για τη διενέργεια τεστ.

Το απομονωμένο καθεστώς, που έχει κλείσει τα σύνορά του από την αρχή της πανδημίας, επιβεβαίωσε τον Μάιο μια επιδημία που οφειλόταν στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, που αρρώστησε στη διάρκεια της επιδημίας, ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα «τη σαρωτική νίκη» ενάντια στον κορωνοϊό και είχε ζητήσει την άρση σχεδόν όλων των περιορισμών, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Στη Βόρεια Κορέα καταγράφηκαν σχεδόν 4,8 εκατομμύρια «περιστατικά πυρετού» από τα τέλη Απριλίου, με μόλις 74 θανάτους, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Κανένα κρούσμα δεν έχει ανακοινωθεί από τις 29 Ιουλίου.

Οι ειδικοί, περιλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις τα στοιχεία που ανακοινώνει η Πιονγκγιάνγκ αλλά και το αν έχει όντως θέσει υπό έλεγχο την επιδημία.

Τα νοσοκομεία της χώρας είναι υποεξοπλισμένα, με λίγες μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ δεν διαθέτουν καμία θεραπεία ή εμβόλιο για την covid-19. Ωστόσο το νοτιοκορεατικό μέσο ενημέρωσης NK News μετέδωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει λάβει δόσεις εμβολίου από την Κίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ