Γερμανία: Αναθεωρείται το έκτακτο τέλος φυσικού αερίου μετά τις αντιδράσεις κομμάτων
Ανανεώθηκε:
Αλλαγές στο έκτακτο «τέλος φυσικού αερίου» ζητούν το Σοσιαλδημκρατικό Κόμμα (SPD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP), υποχρεώνοντας τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να προαναγγείλει αναθεώρηση του μέτρου, το οποίο είχε ως στόχο τη διάσωση των παρόχων ενέργειας, οι οποίοι προμηθεύονται πλέον πολύ ακριβότερα το προϊόν τους.
«Στο τέλος, τον λόγο έχει η Βουλή - και θα τον χρησιμοποιήσει», προειδοποίησε το βράδυ της Πέμπτης (25/8) η αρχηγός του SPD Σάσκια Έσκεν, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν ανάγκη διάσωσης όλες οι εταιρείες παροχής ενέργειας. «Όσες είναι οικονομικά υγιείς, δεν επιτρέπεται να επωφεληθούν από το σχεδιαζόμενο τέλος», δήλωσε η Έσκεν.
Από την πλευρά του FDP, ο αρχηγός του και υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ζήτησε «περισσότερο στοχευμένα» μέτρα, τονίζοντας ότι «ένα μέτρο αλληλεγγύης δεν πρέπει να χρησιμεύσει προκειμένου κάποιες εταιρίες απλώς να διατηρήσουν τις επιδόσεις τους και να αποκομίσουν επιπλέον κέρδη». Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι το θέμα χειρίζεται ο Χάμπεκ, ο οποίος «θα πρέπει τώρα να το δει πιο προσεκτικά ώστε να ωφεληθούν οι καταναλωτές».
Ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε, έπειτα από τις αντιδράσεις, να επανεξεταστεί η ομάδα των δώδεκα εταιριών που θα ευνοείτο από το έκτακτο τέλος ύψους 2,419 σεντ/kWh, το οποίο επρόκειτο να επιβληθεί από την 1η Οκτωβρίου, μετακυλίοντας το 90% του αυξημένου κόστους αγοράς ενέργειας στους καταναλωτές, προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι πάροχοι.
«Οι επωφελούμενες εταιρείες θα πρέπει να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε σήμερα ο Χάμπεκ, μιλώντας σε επιχειρηματίες. «Έχουμε ένα πολιτικό πρόβλημα που μου έχει χαλάσει τη διάθεση τις τελευταίες 48 ώρες», δήλωσε ο υπουργός και έκανε λόγο για «δικαιολογημένη αξίωση» εκ μέρους των εταίρων του στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Υποστήριξε πάντως ότι το έκτακτο τέλος φυσικού αερίου ήταν σωστή απόφαση, αλλά παραδέχθηκε ότι «δεν είναι ηθικά σωστό όσοι έχουν κερδίσει πολλά χρήματα να ζητούν από τους καταναλωτές επιπλέον βοήθεια» και ανέφερε ότι αν το μέτρο δεν είναι σωστά δομημένο, θα υπάρξουν προσφυγές και πιθανότατα θα καταρρεύσει στο σύνολό του, οδηγώντας πολλές εταιρίες σε χρεοκοπία, με σοβαρές συνέπειες για τους πελάτες τους.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γερμανία: Μείωση του ΦΠΑ για το φυσικό αέριο στο 7% ανακοίνωσε ο Όλαφ Σολτς
Γερμανία: «Καμπανάκια» για την εξάρτηση της οικονομίας της από την Κίνα
Σέρρες: Αγωνία για την εξαφάνιση του διοικητή πυροσβεστικής Πορροΐων - Και drone στις έρευνες (vid)
11:18
Οργή Ισραήλ για την έκκληση 14 χωρών να σταματήσει την επέκταση οικισμών στη Δυτική Όχθη
11:05
Ρωσικά βομβαρδιστικά πέταξαν για επτά ώρες πάνω από την Αρκτική - Η ανακοίνωση της Μόσχας
10:53
Ονδούρα: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο υποστηριζόμενος από τον Τραμπ, Νάσρι Ασφούρα
10:41