ΚΟΣΜΟΣ

Άκρως απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα κατείχε παρανόμως ο Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο

Άκρως απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα κατείχε παρανόμως ο Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο
Το FBI έχει ανακτήσει μέχρι στιγμής 184 απόρρητα έγγραφα, μεταξύ των οποίων 67 με την ένδειξη «εμπιστευτικό», 92 με τη διαβάθμιση «απόρρητο» και 25 «άκρως απόρρητα» κρατικά έγγραφα AP Photo/Morry Gash

Συνολικά 14 από τα 15 κιβώτια που κατασχέθηκαν και ανακτήθηκαν από το θέρετρο του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, περιείχαν απόρρητα έγγραφα, πολλά από αυτά άκρως απόρρητα, αναμεμειγμένα με διάφορες εφημερίδες, περιοδικά και προσωπική αλληλογραφία, σύμφωνα με την ένορκη βεβαίωση του FBI που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Παρασκευή.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα την ένορκη βεβαίωση που αναφέρει τους λόγους της πρόσφατης έρευνας του FBI στην κατοικία του Τράμπ, στο Μαρ-α-Λάγκο, μετά το σχετικό αίτημα του ομοσπονδιακού δικαστή Μπρους Ράινχαρτ, που επικαλέστηκε το ενδιαφέρον του κοινού για αυτήν την άνευ προηγουμένου έρευνα στο σπίτι ενός πρώην προέδρου.

Η ένορκη βεβαίωση 32 σελίδων -που έχει συνταχθεί σε μεγάλο βαθμό με τρόπο τέτοιο ώστε να προστατευθεί η ασφάλεια μαρτύρων και αξιωματούχων, καθώς και η «ακεραιότητα της εν εξελίξει έρευνας»- δίνει την μέχρι σήμερα πιο λεπτομερή περιγραφή των κυβερνητικών αρχείων που κατείχε ο Τράμπ αφού αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο. Αποκαλύπτει ακόμα το μέγεθος της ανησυχίας των αμερικανικών αρχών περί παράνομης αφαίρεσης και διατήρησης διαβαθμισμένων κρατικών εγγράφων εθνικής ασφάλειας.

Το έγγραφο καθιστά σαφές πώς η επιπόλαια διατήρηση άκρως απόρρητων κυβερνητικών αρχείων και η αποτυχία επιστροφής τους παρά τις πολύμηνες προσπάθειες των Αμερικανών αξιωματούχων να τα ανακτήσουν, έχει εκθέσει τον Τραμπ σε νέο νομικό κίνδυνο.

«Η κυβέρνηση διεξάγει ποινική έρευνα σχετικά με την ακατάλληλη αφαίρεση και αποθήκευση απόρρητων πληροφοριών σε μη εξουσιοδοτημένους χώρους, καθώς και την παράνομη απόκρυψη ή αφαίρεση κρατικών αρχείων», αναφέρει ένας ομοσπονδιακός πράκτορας στην πρώτη σελίδα της ένορκης βεβαίωσης, ζητώντας την άδεια για το ένταλμα έρευνας στο Μαρ-α-Λάγκο.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στο αίτημα του προς τον Μπρους Ράινχαρτ για την έκδοση του εντάλματος που προηγήθηκε της έρευνας, ανέφερε πως είχε λόγους να πιστεύει ότι ο Τραμπ ενδεχομένως να είχε παραβιάσει τον νόμο περί κατασκοπείας, ο οποίος απαγορεύει την κατοχή ή τη μετάδοση πληροφοριών για την εθνική ασφάλεια. Σύμφωνα με το ένταλμα έρευνας αναφέρονται τρία πιθανά αδικήματα τα οποία ερευνά το υπουργείο Δικαιοσύνης: Παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας, παρακώλυση δικαιοσύνης και παράνομο χειρισμό κρατικών αρχείων.

Η ένορκη βεβαίωση του FBI δεν παρέχει νέες λεπτομέρειες σχετικά με τα 11 σετ απόρρητων αρχείων που ανακτήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας στις 8 Αυγούστου, αλλά αφορά μια ξεχωριστή παρτίδα 15 κουτιών που η Εθνική Υπηρεσίας Αρχείων και Μητρώων των ΗΠΑ ανέκτησε από το Μαρ-α-Λάγκο τον Ιανουάριο.

Όπως μεταδίδει το CNNi, το FBI κάνει λόγο για «πιθανές αποδείξεις παρεμπόδισης (σ.σ. της Δικαιοσύνης) και παράνομης κατοχής απόρρητων αμυντικών εγγράφων», αλλά και πως υπήρχε «πιθανή αιτία να πιστεύεται» ότι διαβαθμισμένο υλικό εθνικής ασφάλειας μεταφέρθηκε ακατάλληλα σε «μη εξουσιοδοτημένες» τοποθεσίες στο θέρετρο του Τραμπ.

Το FBI βρήκε 184 απόρρητα έγγραφα, μεταξύ των οποίων 67 με την ένδειξη «εμπιστευτικό», 92 με τη διαβάθμιση «απόρρητο» και 25 «άκρως απόρρητα» έγγραφα.

«Δεν έκανα τίποτα λάθος, μας διέρρηξαν»: Η πρώτη αντίδραση Τραμπ

Μετά τη δημοσίευση της ένορκης βεβαίωσης, ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε μέσω της δικής του πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης πως πρόκειται για ένα «ολοκληρωτικό δημοσιοσχετίστικο τέχνασμα από το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης». Μάλιστα δημοσίευσε κι ένα ηχητικό μήνυμά του στο οποίο δηλώνει:

«Δεν έκανα τίποτα λάθος, τίποτα κακό. Ουσιαστικά μας επιτέθηκαν, μας διέρρηξαν. Άνοιξαν χρηματοκιβώτια, έφεραν πολλούς - πολλούς πράκτορες του FBI και όλα αυτά ακριβώς πριν τις ενδιάμεσες εκλογές, όταν οι δημοσκοπήσεις μου έδιναν τα καλύτερα ποσοστά που είχα ποτέ».

Το ηχητικό, σύμφωνα με το CNNi, φαίνεται ότι ηχογραφήθηκε πριν από τη δημοσιοποίηση της ένορκης βεβαίωσης, στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε ο Τραμπ στον πολιτικό σχολιαστή Λου Ντομπς στο podcast του «The Great America Show».

«Αυτό είναι ντροπή για τη χώρα μας... και πραγματικά δεν τελειώνει ποτέ», πρόσθεσε ο Τραμπ.

*Με πληροφορίες από CNNi, Associated Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ