ΚΟΣΜΟΣ

Γενς Στόλτενμπεργκ: Στρατηγική πρόκληση για το ΝΑΤΟ η Ρωσία στην Αρκτική

Γενς Στόλτενμπεργκ: Στρατηγική πρόκληση για το ΝΑΤΟ η Ρωσία στην Αρκτική
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί ότι Ρωσία και Κίνα σφυρηλατούν μια στρατηγική εταιρική σχέση στην Αρκτική ενάντια στις αξίες και τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ AP Photo/Olivier Matthys

Η αυξανόμενη ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη στο Βορρά συνιστά στρατηγική πρόκληση για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, και απαιτείται ισχυρή ΝΑΤΟϊκή παρουσία στην περιοχή της Αρκτικής, προειδοποιεί ο Γενς Στόλτενμπεργκ από τον Καναδά -χαιρετίζοντας τις επενδύσεις που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό σε αμυντικά συστήματα της Βόρειας Αμερικής.

«Η σημασία του απώτατου Βορρά αυξάνεται για το ΝΑΤΟ και για τον Καναδά διότι βλέπουμε μια σημαντική ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη με νέες βάσεις, νέα οπλικά συστήματα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, στο Κολντ Λέικ, στην Αλμπέρτα.

Η Ρωσία επαναλειτουργεί εκατοντάδες στρατιωτικές τοποθεσίες της σοβιετικής εποχής στην Αρκτική, χρησιμοποιώντας την περιοχή για να δοκιμάσει νέα οπλικά συστήματα, είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Προειδοποίησε, επίσης, ότι Ρωσία και Κίνα σφυρηλατούν μία στρατηγική εταιρική σχέση στην Αρκτική ενάντια στις αξίες και τα συμφέροντα της Συμμαχίας.

Ο Καναδάς έχει επικριθεί ότι ξοδεύει πολύ λίγα για τις στρατιωτικές του δυνατότητες ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 4,9 δισ. καναδικά δολάρια (3,8 δισ. δολάρια) τα επόμενα έξι χρόνια για τον εκσυγχρονισμό της Αμυντικής Διοίκησης Αεροδιαστήματος Βόρειας Αμερικής (NORAD), τον κοινό αμυντικό οργανισμό ΗΠΑ-Καναδά.

«Η γεωπολιτική κατάσταση έχει μεταβληθεί τους τελευταίους μήνες» δήλωσε ο Τζάστιν Τριντό, επισημαίνοντας πως η Ρωσία αποτελεί πηγή αυξανόμενης ανησυχίας για όλους, εξ ου και ο Καναδάς μεταφέρει στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ όλα όσα πράττει για την ενίσχυση της άμυνας μέσω της NORAD.

Tριντό και Στόλτενμπεργκ επισκέφτηκαν την Πέμπτη τον κόλπο του Κέιμπριτζ, στο Νούναβουτ, έναν οικισμό πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο όπου βρίσκεται ένα φυλάκιο ραντάρ για την αεράμυνα. Αποτελεί μέρος του Συστήματος Προειδοποίησης Βορρά της NORAD, το οποίο οι ειδικοί τονίζουν ότι χρειάζεται επειγόντως αναβαθμίσεις.

Το σύστημα, ηλικίας άνω των έξι δεκαετιών, ανιχνεύει απειλές για την ασφάλεια στη Βόρεια Αμερική και το ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης για την πολική περιοχή χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, επισημαίνει σχετικά το πρακτορείο Reuters.

Τόσο ο Τριντό όσο και ο Στόλτενμπεργκ συμφώνησαν ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά την Αρκτική πιο προσιτή για οικονομικές και στρατιωτικές δραστηριότητες, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια.

Ο κόλπος του Κέιμπριτζ είναι ένας από τους κύριους σταθμούς για τα σκάφη που διασχίζουν το βορειοδυτικό πέρασμα του Αρκτικού Ωκεανού μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού ωκεανού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αμφισβητήσει την κυριαρχία του Καναδά στο πέρασμα εδώ και δεκαετίες, επιμένοντας ότι πρόκειται για διεθνή πλωτή οδό.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της κυριαρχίας την Παρασκευή, ο Τζάστιν Τριντό, απάντησε: «Το βορειοδυτικό πέρασμα είναι καναδικά ύδατα. Τελεία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ