ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Αναβολή στην επιβολή κυρώσεων για το έλλειμμα σε Ισπανία-Πορτογαλία

Κομισιόν: Αναβολή στην επιβολή κυρώσεων για το έλλειμμα σε Ισπανία-Πορτογαλία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε επί του παρόντος τη λήψη μέτρων σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για τα υπερβολικά δημοσιονομικά τους ελλείμματα για μετά τις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας στις 26 Ιουνίου. 

Η Επιτροπή αναμενόταν σήμερα να συστήσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μαδρίτης και της Λισαβόνας για την κατ’ επανάληψη παραβίαση του ορίου του 3% του ΑΕΠ που έχει ορίσει η ΕΕ για το έλλειμμα, στην πρώτη επιβολή τέτοιου είδους κυρώσεων, αν και η κίνηση αυτή θα ήταν μάλλον απλά συμβολική.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ αντί για άμεσες κυρώσεις, η Κομισιόν κάλεσε την Ισπανία και την Πορτογαλία να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να μειώσουν τα ελλείμματά τους φέτος και τον επόμενο χρόνο και δήλωσε ότι θα επανεξετάσει τη κατάσταση και των δύο χωρών στις αρχές Ιουλίου.

Η Κομισιόν είπε επίσης ότι η Ιταλία, το Βέλγιο και η Φινλανδία συμμορφώνονται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ για τα επίπεδα του ελλείμματος, αλλά πρόσθεσε ότι θα επανεξετάσει την αξιολόγησή της για την Ιταλία τον Νοέμβριο.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας άγγιξε το 5,1% του ΑΕΠ πέρυσι έναντι στόχου 4,2%, ένα «μη αμελητέο ποσό», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Η πρόβλεψη της Επιτροπής είναι ότι η Ισπανία δεν θα επιτύχει ούτε φέτος τον στόχο της.

Διαβάστε ακόμα:

Το έλλειμμα της Ισπανίας στο Κολέγιο των Επιτρόπων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ