ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνονται τα δίδακτρα των πανεπιστημίων στη Μ. Βρετανία

Αυξάνονται τα δίδακτρα των πανεπιστημίων στη Μ. Βρετανία
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Jason Reed

Σε αύξηση των διδάκτρων των κορυφαίων πανεπιστημίων της Αγγλίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη. Από το 2017 θα επιτρέπεται να χρεώνουν δίδακτρα άνω των 9.000 λιρών.

Συγκεκριμένα, τα πανεπιστήμια που προσφέρουν «υψηλό επίπεδο διδασκαλίας» θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το ποσό που χρεώνουν τους φοιτητές ανάλογα με τον πληθωρισμό, που αυτή τη στιγμή αγγίζει το 1,6%.

Τα δίδακτρα αυξήθηκαν σε 3.000 λίρες ετησίως από τον πρωθυπουργό του Εργατικού Κόμματος Τόνι Μπλερ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Guardian. Μάλιστα, το 2010 η ετήσια καταβολή διδάκτρων άγγιξε τις 9.000 λίρες, γεγονός που προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις

Αν και αυτό το ποσό υποτίθεται ότι είναι ένα ανώτατο όριο που θα μπορούσε να χρεώσει ένα πανεπιστήμιο, τα περισσότερα ιδρύματα επέλεξαν εν τέλει το μέγιστο ποσό. Ορισμένα πανεπιστήμια έχουν πιέσει για αυξήσεις των διδάκτρων, με το επιχείρημα ότι το κόστος της εκπαίδευσης δεν έχει αυξηθεί εδώ και πέντε χρόνια και χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να ανταγωνιστούν άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε διεθνές επίπεδο.

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν κυρίως τους φοιτητές στην Αγγλία. Οι περισσότεροι φοιτητές στη Σκωτία δεν πληρώνουν δίδακτρα, ενώ το ανώτατο όριο διδάκτρων είναι χαμηλότερο στη Βόρεια Ιρλανδία. Στην Ουαλία, οι μαθητές μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση για την κάλυψη ενός μεγάλου τμήματος του κόστους της εκπαίδευσής τους.

Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας θεωρούν ότι η αύξηση των διδάκτρων θα αυξήσει και την ποιότητα διδασκαλίας. Ωστόσο, πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι εκτιμούν ότι το κόστος για τους σπουδαστές θα είναι υπέρογκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ