ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις στην Τρίπολη εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης

Λιβύη: Ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις στην Τρίπολη εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης
Προς το παρόν τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας δεν έχουν κάνει λόγο για οποιεσδήποτε απώλειες AP/Yousef Murad

Έντονη ανταλλαγή πυρών ξέσπασε στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου και διήρκεσε ως σήμερα το πρωί, με αντίπαλες πολιτικά δυνάμεις να ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά και τη βοή από αρκετές δυνατές εκρήξεις να ακούγεται στην πόλη.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στο κέντρο της Τρίπολης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης για τον έλεγχο της κυβέρνησης της Λιβύης, στο πλαίσιο της οποίας ένοπλες ομάδες κινητοποιούνται όλο και περισσότερο γύρω από την πρωτεύουσα τις τελευταίες εβδομάδες.

Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το κέντρο της πόλης, τα οποία το Reuters δεν ήταν σε θέση μέχρι στιγμής να επαληθεύσει, δείχνουν στρατιωτικά οχήματα να περνούν με ταχύτητα από δρόμους, οπλισμένους ανθρώπους να ανοίγουν πυρ και κατοίκους να προσπαθούν να σβήσουν φωτιές.

«Είναι τρομερό. Η οικογένειά μου και γω δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε λόγω των συγκρούσεων. Ο θόρυβος ήταν τόσο μεγάλος και πολύ τρομακτικός», δήλωσε ο Αμπντουλμέναμ Σάλεμ, ένας κάτοικος του κέντρου της πόλης. «Μείναμε ξύπνιοι μήπως χρειαζόταν να φύγουμε γρήγορα. Είναι τρομερό το αίσθημα αυτό», πρόσθεσε.

Προς το παρόν τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με τα πυρά αυτά, τα οποία σταμάτησαν νωρίς το πρωί, ούτε για οποιεσδήποτε απώλειες.

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν από τον Μάρτιο την εξουσία στη Λιβύη: η μία εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και η άλλη, υπό τον Φάτι Μπασάγα, στηρίζεται από το κοινοβούλιο του Τομπρούκ και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες αρχικά για τον Δεκέμβριο του 2021, αναβλήθηκαν επ' αόριστον.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα κατά οποιασδήποτε προσπάθειας επίλυσης της διαφοράς μέσω της βίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ