ΚΟΣΜΟΣ

Τζούλιαν Ασάνζ: Κατέθεσε έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Τζούλιαν Ασάνζ: Κατέθεσε έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ
Ο Ασάνζ παραμένει στη φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου, όπου βρίσκεται υπό κράτηση από τον Απρίλιο του 2019 AP Photo/Alberto Pezzali

Οι δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ κατέθεσαν έφεση κατά της απόφασης έκδοσής του στις ΗΠΑ, με την επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να υποστηρίζει την υπόθεση του ιδρυτή των Wikileaks.

Σε βάρος του 51χρονου Ασάνζ εκκρεμούν στις ΗΠΑ 17 κατηγορίες για κατασκοπεία και μία κατηγορία για «κατάχρηση υπολογιστή» που επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 175 ετών.

Οι αμερικανικές αρχές θέλουν να δικάσουν τον Ασάνζ για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, το 2010 και το 2011, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η WikiLeaks αναφέρει ότι η νομική ομάδα του Ασάνζ έχει «απόλυτα τεκμηριωμένους λόγους να ασκήσει έφεση» στο ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της απόφασης της βρετανικής δικαιοσύνης.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ υποστηρίζουν ότι «διώκεται και τιμωρείται για τις πολιτικές του απόψεις» και η σύζυγός του υποστηρίζει ότι η δίωξη του είναι παράνομη.

«Έχουν προκύψει συντριπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η δίωξη των ΗΠΑ εναντίον του συζύγου μου είναι εγκληματική κακοποίηση», έγραψε η Στέλλα Ασάνζ στο Twitter το Σάββατο.

Ο Ασάνζ παραμένει στη φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου, όπου βρίσκεται υπό κράτηση από τον Απρίλιο του 2019.

Η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρίτι Πατέλ, ενέκρινε στα μέσα Ιουνίου την έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks στις ΗΠΑ. Ένας δικαστής του Ηνωμένου Βασιλείου εμπόδισε την έκδοσή του πέρυσι, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ άσκησε έφεση στο ανώτατο δικαστήριο.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζε, έχει δηλώσει προηγουμένως «φτάνει πια» σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση του Ασάνζ.

Η έκκληση έρχεται μετά τη συνάντηση της επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Mισέλ Μπατσελέ, με τους δικηγόρους του Aσάνζ και τη σύζυγό του στη Γενεύη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ