ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Υπό παρακολούθηση τα πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ που διαπλέουν το στενό της Ταϊβάν

Κίνα: Υπό παρακολούθηση τα πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ που διαπλέουν το στενό της Ταϊβάν
To πυραυλοφόro καταδρομικό USS Antietam (CG 54)

Ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι παρακολουθεί τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που διαπλέουν το Στενό της Ταϊβάν, διατηρώντας υψηλό επίπεδο συναγερμού και ευρισκόμενος σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε προκλήσεις.

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι τα πυραυλοφόρα καταδρομικά USS Antietam και USS Chancellorsville διεξάγουν «διέλευση ρουτίνας από το Στενό της Ταϊβάν» σήμερα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι διελεύσεις αυτές συνήθως ολοκληρώνονται σε 8 με 12 ώρες και παρακολουθούνται στενά από τον κινεζικό στρατό.

Τα δυο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που πλέουν στα διεθνή ύδατα στο Στενό της Ταϊβάν, διεξάγουν σήμερα, Κυριακή, την πρώτη διέλευση του είδους μετά την κλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα εξαιτίας της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊπέι στις αρχές Αυγούστου.

Η Κίνα εξέλαβε την επίσκεψη της Πελόσι στην Ταϊβάν ως προσπάθεια επέμβασης των ΗΠΑ στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Τα τελευταία χρόνια, αμερικανικά πολεμικά, και ενίοτε σκάφη κρατών-συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Βρετανία και ο Καναδάς, διαπλέουν τακτικά το στενό, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο περίπου 23 εκατομμυρίων κατοίκων, με δική της, αυτόνομη κυβέρνηση, αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί. Η Ταϊβάν παραμένει αυτόνομη από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου (1949).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ