ΚΟΣΜΟΣ

Σινο-αμερικανική κρίση στο Στενό της Ταϊβάν - Λευκός Οίκος: Συνεπείς με την πολιτική της Μίας Κίνας

Σινο-αμερικανική κρίση στο Στενό της Ταϊβάν - Λευκός Οίκος: Συνεπείς με την πολιτική της Μίας Κίνας
«Η διέλευση έστειλε ένα πολύ σαφές μήνυμα, ότι το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών θα πλεύσουν όπου κι αν το διεθνές δίκαιο μας επιτρέπει» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Τζον Κίρμπι Ryan J. Batchelder /Armada de Estados Unidos vía AP

Ο διάπλους από δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία σήμερα του Στενού της Ταϊβάν μέσω των διεθνών υδάτων είναι «πολύ συνεπής» με την «πολιτική της Μίας Κίνας» των ΗΠΑ και έχει σκοπό έναν ελεύθερο και ανοικτό Ινδικό-Ειρηνικό Ωκεανό, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Σχεδιάστηκε πριν από καιρό», είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στο CNNi, για τον πρώτο διάπλου του στενού από πολεμικά πλοία των ΗΠΑ μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν νωρίτερα αυτό τον μήνα, γεγονός που εξόργισε την Κίνα.

Ο διάπλους από τα δύο πλοία είναι «πολύ συνεπής με την πολιτική μας της μίας Κίνας, είναι πολύ συνεπής με την επιθυμία μας να καταστήσουμε σαφές, ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για έναν ελεύθερο και ανοικτό Ινδικό-Ειρηνικό ωκεανό», είπε ο Κίρμπι.

Η διέλευση έστειλε ένα «πολύ σαφές μήνυμα, πολύ συνεπές μήνυμα, ότι το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών θα πλεύσουν, θα πετάξουν και θα λειτουργήσουν όπου κι αν το διεθνές δίκαιο μας επιτρέπει, να το κάνουμε», σημείωσε.

Νωρίτερα, ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που διαπλέουν το Στενό της Ταϊβάν, «διατηρώντας υψηλό επίπεδο συναγερμού και ευρισκόμενος σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε προκλήσεις».

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο περίπου 23 εκατομμυρίων κατοίκων, με δική της, αυτόνομη κυβέρνηση, αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

Η Ταϊβάν παραμένει αυτόνομη από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου (1949).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ