ΚΟΣΜΟΣ

«Ηγέτης της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης», «κατέστρεψες τη χώρα»: Φορτισμένο ντιμπέιτ στη Βραζιλία

«Ηγέτης της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης», «κατέστρεψες τη χώρα»: Φορτισμένο ντιμπέιτ στη Βραζιλία
Βαριές κουβέντες και αλληλοκατηγορίες στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ (AP Photo/Andre Penner)

«Φωτιά» πήρε το πολιτικό σκηνικό στη Βραζιλία μετά από τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ του δεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου και του αριστερού Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα -την πρώτη αναμέτρηση των πολιτικών πριν από τις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο ότι ηγήθηκε της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης στην ιστορία της Βραζιλίας ενώ ο Λούλα ντα Σίλβα ανταπέδωσε τα «πυρά», απαντώντας του ότι «κατέστρεψε την Βραζιλία».

Προσώρας, οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος κρατούσε τα «ηνία» της χώρας από το 2003 έως το 2010.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο υποψηφίων φαίνεται να κλείνει.

Την Κυριακή, οι δύο πολιτικοί εμφανίστηκαν στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μαζί με τέσσερις άλλους υποψήφιους των εκλογών.

Ο 67χρονος Μπολσονάρου έβαλε στο «στόχαστρο» τον 76χρονο πολιτικό του αντίπαλο, λόγω της καταδίκης και φυλάκισης του Λούλα για διαφθορά το 2018.

Το εν λόγω σκάνδαλο, που ονομάστηκε «Επιχείρηση Πλυντήριο Αυτοκινήτων», αφορούσε τον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό Petrobas.

Το εφετείο δικαίωσε αργότερα το Λούλα και άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή της χώρας.

«Γιατί θέλεις να επιστρέψεις; Για να κάνεις τα ίδια στην Petrobas;» ρώτησε ο Μπολσονάρου.

Ο Λούλα απάντησε άμεσα, κατηγορώντας τον Μπολτσονάρου για διασπορά ψεμάτων.

Είπε, μάλιστα, ότι ο Μπολτσονάρου προσπαθεί να καταστρέψει την «κληρονομιά» της κυβέρνησής του, που κατά τον ίδιο βοήθησε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να βγουν από την φτώχεια.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών στη Βραζιλία θα διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου και σε περίπτωση που κανένας από τους υποψήφιους δεν καταφέρει να κερδίσει το 50%, θα υπάρξει δεύτερος γύρος στις 30 Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ