ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Θέλουμε άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ, με πιο γρήγορες διαδικασίες

Ουκρανία: Θέλουμε άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ, με πιο γρήγορες διαδικασίες
«Μόνο η ένταξη» απευθείας είναι η επιλογή που δέχεται το Κίεβο, τόνισε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης AP Photo/Andrew Kravchenko

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζητά να ενταχθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ,  δηλαδή να μην εφαρμοστεί το προηγούμενο σχέδιο αργής και σταδιακής εισδοχής της χώρας στον οργανισμό,  δήλωσε Ουκρανή κυβερνητική αξιωματούχος.

«Μόνο η ένταξη» απευθείας είναι η επιλογή που δέχεται το Κίεβο, τόνισε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης αρμόδια για την Ευρωπαϊκή και την Ευρωατλαντική Ολοκλήρωση, η Όλγα Στεφανίσινα, στην Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Η Ουκρανία έχει ήδη υιοθετήσει πολλές πρακτικές της στρατιωτικής συμμαχίας, επιχειρηματολόγησε η κυρία Στεφανίσινα, προσθέτοντας πως ο στρατός της χώρας της είναι πλέον εμπειροπόλεμος, κάτι που δεν ισχύει για τις ένοπλες δυνάμεις αρκετών άλλων χώρες του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Αξιωματούχοι της χώρας έχουν κάνει αρκετές φορές έκκληση για πιο γρήγορες διαδικασίες για την εισχώρηση στο ΝΑΤΟ ωστόσο, όπως και στην περίπτωση της Φινλανδίας και Σουηδίας πρέπει να εγκριθεί πρώτα η υποψηφιότητα από όλες τις χώρες - μέλη.

Χρονολόγιο με τις χώρες που προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ

1949

Ιδρύεται το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, με ιδρυτικά μέλη το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ισλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

1952

Ελλάδα, Τουρκία

1955

Δυτική Γερμανία

1982

Ισπανία

1999

Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Πολωνία

2004

Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία

2009

Αλβανία, Κροατία

2017

Μαυροβούνιο

2020

Βόρεια Μακεδονία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ