ΚΟΣΜΟΣ

Η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον

Η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον
Πηγή: REUTERS/Scott Audette (L), Javier Galeano (R)

Η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσαν στη δημοσιότητα τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η περιουσία του υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε ότι κατέθεσε στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή (FEC) την προσωπική δήλωσή του για την οικονομική του κατάσταση, ένα έγγραφο που οι υποψήφιοι σε ομοσπονδιακές εκλογές οφείλουν να συμπληρώνουν και στο οποίο απαριθμούν τις εταιρείες στις οποίες μετέχουν ή έχουν συμφέροντα, καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία τους και τα χρέη τους.
Στις περισσότερες από τις κατηγορίες δεν αναφέρονται ακριβή ποσά, αλλά μόνο κατά προσέγγιση, ένα γεγονός που καθιστά αδύνατο κάθε ανεξάρτητο υπολογισμό της ακριβούς περιουσίας του υποψηφίου.

«Κατέθεσα την προσωπική οικονομική δήλωσή μου (PFD) και είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της FEC», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας ότι δεν είχε ζητήσει να παραταθεί η προθεσμία υποβολής της, αντίθετα από τον Μπέρνι Σάντερς.

«Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα σ' έναν επιχειρηματία και στους ανόητους και λάτρεις του μπλα-μπλα πολιτικούς», είπε αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη Χίλαρι Κλίντον.

Το περασμένο Ιούλιο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποβάλει μια δήλωση στην οποία απαριθμούσε πάνω από 500 εταιρείες και το 2014 είχε δηλώσει έσοδα 362 εκατ. δολαρίων.

Αυτήν την φορά δήλωσε εισοδήματα ύψους 557 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς να επιβεβαιώνει ότι αυτό το ποσό καλύπτει την περίοδο 2015.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα δηλώσεις εισοδήματος έως ότου να τερματιστούν οι φορολογικοί έλεγχοι σε βάρος του και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει βρεθεί στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων από τους Δημοκρατικούς αλλά και από προσωπικότητες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπως ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι κάτι θέλει να κρύψει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του περιοδικού Forbes, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που δημοσιεύθηκαν χθες, η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ ανέρχεται στο ποσό των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Χίλαρι και Μπιλ Κλιντον

Από την πλευρά τους ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα την δήλωση για την οικονομική τους κατάσταση, στην οποία αποκαλύπτεται ότι από κοινού ο πρώην πρόεδρος με την σύζυγό του έχουν συγκεντρώσει 6,75 εκατομμύρια δολάρια από διαλέξεις για τις οποίες αμείβονται, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Η Χίλαρι Κλίντον, η οποία αναμένεται να εκπροσωπήσει το Δημοκρατικό Κόμμα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, επικρίνεται σφόδρα εξαιτίας των υψηλών αμοιβών που λαμβάνει για τις διαλέξεις της σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν μεγάλες τράπεζες και εταιρείες επενδύσεων, από την εποχή που αποχώρησε από το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τα έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας που επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, η Χίλαρι Κλίντον έδωσε τον περασμένο χρόνο 6 διαλέξεις λαμβάνοντας συνολικά αμοιβές ύψους 1,475 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο σύζυγός της κέρδισε από την πλευρά του 5,25 εκατομμύρια με 22 διαλέξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ