ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε σύμβουλος του Ερντογάν μετά τις καταγγελίες του αρχιμαφιόζου Πεκέρ περί δωροδοκίας

Παραιτήθηκε σύμβουλος του Ερντογάν μετά τις καταγγελίες του αρχιμαφιόζου Πεκέρ περί δωροδοκίας
AP Photo/Francisco Seco

Την παραίτησή του υπέβαλε ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Κορκμάζ Καρατζά, επικαλούμενος προβλήματα υγείας, μετά τους ισχυρισμούς περί δωροδοκίας ενός Τούρκου αρχιμαφιόζου και πρώην υποστηρικτή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν..

Ο μαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ, που είχε εκτίσει ποινές φυλάκισης στην Τουρκία παλαιότερα ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης προτού διαφύγει το 2020 στο εξωτερικό, κατηγορεί δημόσια το περιβάλλον Ερντογάν για σειρά υποθέσεων διαφθοράς.

Έχοντας διατελέσει για επτά χρόνια σύμβουλος του Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος ηγήθηκε του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Καρατζά ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου του Ερντογάν τον Οκτώβριο του 2018, για οικονομικές υποθέσεις.

Ο Καρατζά κατηγορήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από τον Πεκέρ, που έχει διαφύγει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ότι συγκαταλέγεται σε μια ομάδα Τούρκων υψηλόβαθμων αξιωματούχων που επεδίωκαν να δωροδοκούνται από μεγάλες τουρκικές επιχειρήσεις, κάτι που ο ίδιος διέψευσε.

«Το λιντσάρισμα αυτό, που έφθασε την κόρη μου και τη σύζυγό μου, έγινε πάλι απειλή για την υγεία μου. Για τους λόγους αυτούς, παραιτούμαι από τη θέση μου» ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter o Κορκμάζ Καρατζά, μέλος του Οικονομικού Συμβουλίου της τουρκικής προεδρίας και στέλεχος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του οποίου ηγείται ο Ερντογάν.

Ο Πεκέρ διαρρέει από πέρυσι σε βίντεο που αναρτώνται στο Twitter και στο YouTube κατηγορίες σε βάρος υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων, όπως ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, προκαλώντας αμηχανία στην κυβέρνηση λιγότερο από δέκα μήνες πριν από τις προσεχείς προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Άλλος σύμβουλος του Ερντογάν που αποτέλεσε στόχο των ίδιων κατηγοριών παραιτήθηκε από τη θέση του την Κυριακή.

Κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει την έναρξη έρευνας σε σχέση με τους ισχυρισμούς αυτούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ