ΚΟΣΜΟΣ

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Ο πάπας Φραγκίσκος αποχαιρετά έναν ηγέτη δεσμευμένο στην «αδελφοσύνη των λαών»

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Ο πάπας Φραγκίσκος αποχαιρετά έναν ηγέτη δεσμευμένο στην «αδελφοσύνη των λαών»
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ο πάπας Φραγκίσκος εξήρε τις προσπάθειες του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για την προώθηση της ειρήνης και της κατανόησης μεταξύ των λαών.

Μετά τον θάνατο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, στα 91 του χρόνια, προχθές Τρίτη, ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην κόρη του Ιρίνα την Τετάρτη.

Στο κείμενο, ο Φραγκίσκος εξαίρει τη «δέσμευση» του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ «στην αρμονία και στην αδελφοσύνη μεταξύ των λαών και στην πρόοδο στη δική του χώρα, σε εποχή μεγάλης αναταραχής».

Το Σάββατο η κηδεία του - Στον χώρο όπου τοποθετήθηκε η σορός του Στάλιν

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του, στην Αίθουσα των Κιόνων που βρίσκεται στο Σπίτι των Συνδικάτων, μετέδωσε το Interfax, στον ίδιο χώρο που είχε τοποθετηθεί η σορός του Ιωσήφ Στάλιν για λαϊκό προσκύνημα μετά τον θάνατό του το 1953.

Ο Αλεξέι Βενεντίκτοφ, πρώην διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Ekho Moskvy (Ηχώ της Μόσχας) και φίλος του Γκορμπατσόφ, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε επίσης ότι η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το Κρεμλίνο θα αποφασίσει κατά την διάρκεια της ημέρας πότε θα γίνει η κηδεία του Γκορμπατσόφ δημοσία δαπάνη.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ «σφράγισε» τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου χωρίς αιματοχυσία, αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ σύναψε με τις Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνίες μείωσης της διασποράς των όπλων, επισφράγισε συνεργασίες με δυτικές δυνάμεις για να πέσει το Σιδηρούν Παραπέτασμα που χώριζε την Ευρώπη από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και να επέλθει η Επανένωση της Γερμανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ