ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα - Σιντζιάνγκ: Το Βερολίνο καλεί το Πεκίνο να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Κίνα - Σιντζιάνγκ: Το Βερολίνο καλεί το Πεκίνο να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, έχει δηλώσει ότι προτίθεται να υιοθετήσει πιο αυστηρή προσέγγιση στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων AP

Η Γερμανία κάλεσε την Πέμπτη την κυβέρνηση της Κίνας «να επιτρέψει άμεσα σε όλους τους κατοίκους της Σιντζιάνγκ να ασκήσουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους», μία ημέρα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του ΟΗΕ για τις φερόμενες παραβιάσεις σε αυτή την κινεζική επαρχία εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση «επιβεβαιώνει ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας», υπογράμμισε το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Όλοι όσοι κρατούνται αυθαίρετα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως», πρόσθετε η ανακοίνωση, με την οποία το Βερολίνο κάλεσε το Πεκίνο «να επιτρέψει τη διεξαγωγή μίας νέας ανεξαρτητης έρευνας για τις καταγγελίες αυτές περί σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παρουσίασε χθες την έκθεσή της για την κατάσταση στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ και τη μεταχείριση των Ουιγούρων.

Ένα μίγμα συνεντεύξεων και άμεσων ή έμμεσων πληροφοριών, η έκθεση κάνει λόγο για πιθανά «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στην επαρχία αυτή, αλλά δεν χρησιμοποιεί τον όρο «γενοκτονία» που αναφέρουν συχνά οι ΗΠΑ.

Αν και δεν μοιάζει να περιέχει ιδιαίτερες αποκαλύψεις σε σχέση με όσα ήταν ήδη γνωστά για την κατάσταση στη Σιντζιάνγκ, η έκθεση βάζει τη σφραγίδα του ΟΗΕ στις κατηγορίες σε βάρος των κινεζικών αρχών που διατυπώνονται εδώ και χρόνια, παρ’ όλες τις διαψεύσεις του Πεκίνου.

Η Κίνα απέρριψε την έκθεση καταγγέλλοντας ότι «αποτελεί ένα συνονθύλευμα παραπληροφόρησης και ένα πολιτικό εργαλείο στην υπηρεσία της στρατηγικής των ΗΠΑ και της Δύσης, το οποίο έχει στόχο να χρησιμοποιήσει τη Σιντζιάνγκ προκειμένου να εμποδίσει (την ανάπτυξη) της Κίνας».

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, έχει δηλώσει ότι προτίθεται να υιοθετήσει πιο αυστηρή προσέγγιση στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οποίες κατηγορείται το Πεκίνο, την ώρα που η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Γερμανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ