ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Απόπειρα δολοφονίας της αντιπροέδρου - Κόλλησε η σφαίρα στη θαλάμη

Αργεντινή: Απόπειρα δολοφονίας της αντιπροέδρου - Κόλλησε η σφαίρα στη θαλάμη
Η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ είναι από τις πιο εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες της Αργεντινής, έχοντας διατελέσει πρόεδρος από το 2007 έως το 2015, πριν αναλάβει καθήκοντα ως αντιπρόεδρος το 2019 AP Photo/Natacha Pisarenko

Απόπειρα δολοφονίας σημειώθηκε κατά της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, αντιπροέδρου και πρώην προέδρου της Αργεντινής, έξω από το σπίτι της στο Μπουένος Άιρες την Πέμπτη.

Σε εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει φαίνεται η κυρία Κίρχνερ να περπατά χαμογελαστή ανάμεσα σε πλήθος όταν ένας άνδρας πετάγεται ξαφνικά και προτάσσει το όπλο του μπροστά στο πρόσωπό της, προφανώς απειλώντας πως θα την πυροβολήσει.

Η αντιπρόεδρος κάνει βήματα προς τα πίσω με τον άνδρα να την πυροβολεί, ωστόσο για κάποιο λόγο η σφαίρα κόλλησε στη θαλάμη και ο ίδιος συνελήφθη λίγα λεπτά αργότερα εν μέσω πανικού.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Αργεντινής, Télam, αναγνώρισε τον άνδρα ως υπήκοο Βραζιλίας, ανακοινώνοντας και το όνομά του: Φερνάντο Αντρέ Σαμπάγκ Μοντιέλ.

Το υπουργείο Ασφάλειας της Αργεντινής επιβεβαίωσε ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στο περιστατικό ήταν ένα πυροβόλο όπλο με σφαίρες μέσα.

«Η Κριστίνα είναι ακόμα ζωντανή γιατί -για κάποιο λόγο δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τεχνικά αυτή τη στιγμή- το όπλο, το οποίο που ήταν οπλισμένο με πέντε σφαίρες, δεν πυροβόλησε αν και η σκανδάλη είχε πατηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ.

Χαρακτήρισε την απόπειρα δολοφονίας κατά της αντιπροέδρου ως επίθεση στη δημοκρατία, λέγοντας: «Πρέπει να εξαλείψουμε το μίσος και τη βία από τα μέσα ενημέρωσης και τον πολιτικό μας λόγο».

Μάλιστα κήρυξε την Παρασκευή εθνική εορτή και κάλεσε τον κόσμο να κάνει συγκεντρώσεις υπέρ της.

Η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ είναι από τις πιο εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες της Αργεντινής, έχοντας διατελέσει πρόεδρος από το 2007 έως το 2015, πριν αναλάβει καθήκοντα ως αντιπρόεδρος το 2019.

Οι υποστηρικτές της πραγματοποιούν συγκεντρώσεις έξω από το σπίτι της εδώ και αρκετές ημέρες, ως απάντηση σε μια δίκη στην οποία κατηγορείται για διαφθορά.

Νωρίτερα τον Αύγουστο, ένας ομοσπονδιακός εισαγγελέας πρότεινε πως πρέπει εκτίσει ποινή φυλάκισης 12 ετών. Το δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφανθεί επί του αιτήματος.

Suspect arrested after failed assassination attempt on Argentine vice president

By Ignacio Grimaldi and Artemis Moshtaghian, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ