ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 100 εκ. κορίτσια και γυναίκες σε 30 χώρες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων

Τουλάχιστον 100 εκ. κορίτσια και γυναίκες σε 30 χώρες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων
Ο αριθμός τους πιθανότατα είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς για ορισμένες περιοχές δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Τουλάχιστον 100 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν υποστεί ακρωτηριασμό/κόψιμο γεννητικών οργάνων σε 30 χώρες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Ο αριθμός τους πιθανότατα είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς για ορισμένες περιοχές δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία.

Παρόλο που παρατηρείται διαχρονικά μια έστω μικρή τάση μείωσης στις περισσότερες χώρες (στις 26), οι επιστήμονες αναφέρουν ότι πολλά περισσότερα πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Στίβεν ΜακΚολ του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLOS Medicine», αξιολόγησαν στοιχεία από 30 μελέτες, από τις οποίες οι 23 αφορούσαν την Αφρική, οι έξι την ανατολική Μεσόγειο και μία τη ΝΑ Ασία. Συνολικά οι έρευνες αφορούσαν 406.048 γυναίκες από 30 χώρες και 296.267 κορίτσια από 25 χώρες. Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 37% των γυναικών 15-49 ετών και το 8,3% των κοριτσιών 0-15 ετών είχαν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.

Ο εν λόγω ακρωτηριασμός είναι μια ακραία μορφή βίας και ανισότητας που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρόκειται για μια επιβλαβή μη ιατρική παραδοσιακή πρακτική που έχει μακρόχρονες συνέπειες για την υγεία, καθώς και οικονομικές, γι' αυτό ζητά τον τερματισμό της έως το 2030.

Η νέα μελέτη (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση) αναφέρει ότι αρκετές χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σομαλία, το Σουδάν, η Ινδονησία, το Μάλι και η Γουινέα, δεν πρόκειται να πιάσουν αυτόν τον στόχο, εκτός κι αν λάβουν πιο δραστικά μέτρα για να θέσουν τέρμα στους ακρωτηριασμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ