ΚΟΣΜΟΣ

Gazprom: Ανοίγει ξανά η στρόφιγγα του Νord Stream το Σάββατο

Gazprom: Ανοίγει ξανά η στρόφιγγα του Νord Stream το Σάββατο
(AP Photo/Michael Probst)

«Ανάσα» -έστω και προσωρινά- προσφέρει η ανακοίνωση της Gazprom ότι θα ανοίξει και πάλι τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου για τον Nord Stream, καθησυχάζοντας τους φόβους ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αποφασίσει να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου, μετά την τελευταία περίοδο συντήρησης

Ωστόσο, η Ευρώπη παραμένει σε επιφυλακή εν όψει του δύσκολου χειμώνα, με τις αυξανόμενες τιμές να καταστρέφουν τις οικονομίες της ηπείρου. Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπολογίζει καθόλου στο ρωσικό αέριο κατά τους ψυχρότερους μήνες και η κυβέρνηση προετοιμάζεται για νέα διακοπή στη ροή φυσικού αερίου.

Η Gazprom είπε ότι ο μοναδικός λειτουργικός στρόβιλος στο σημείο εισόδου του Nord Stream πρέπει να υποβάλλεται σε τεχνική συντήρηση κάθε 1.000 ώρες. Αυτό είναι περίπου κάθε 42 ημέρες, με τους επόμενους ελέγχους να προγραμματίζονται στα μέσα Οκτωβρίου.

Οι παραγγελίες αποστολής, που δημοσιεύθηκαν από τον φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού, υποδεικνύουν ότι οι ροές αναμένεται να ξαναρχίσουν από τις 2 τα ξημερώματα (ώρα Γερμανίας) το Σάββατο στο 20% της κανονικής χωρητικότητας, στο ίδιο επίπεδο με την περίοδο πριν από τις εργασίες, σημειώνει το Bloomberg. Οι παραγγελίες δεν εγγυώνται πραγματικές ροές και συνήθως χρειάζεται χρόνος για να επανέλθουν οι προμήθειες στα προγραμματισμένα επίπεδα.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ σημείωσε την Πέμπτη ότι η χώρα τηρεί το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με την υπηρεσία ειδήσεων Tass.

Η Gazprom μείωσε τις προμήθειες μέσω του Nord Stream τον Ιούλιο, λίγο μετά την εποχική συντήρηση του αγωγού, επικαλούμενη τεχνικά ζητήματα.

Οι ροές σταμάτησαν την Τετάρτη για ελέγχους στον μοναδικό λειτουργικό στρόβιλο που βοηθά στην άντληση αερίου στον αγωγό. Κανονικά, χρησιμοποιεί έξι μεγάλους στρόβιλους και δύο μικρότερους, αλλά αυτό το καλοκαίρι το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού τέθηκε εκτός λειτουργίας με την Gazprom να επικαλείται τις διεθνείς κυρώσεις που διέκοψαν τη συντήρηση και τις επισκευές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται ούτως ή άλλως για τα δύσκολα που έρχονται. Ο αγώνας για αποθήκευση φυσικού αερίου για την επερχόμενη περίοδο οδήγησε τα ποσοστά αναπλήρωσης να φτάσουν στο στόχο, δύο μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, αμβλύνοντας την άμεση απειλή.

Η χαμηλότερη κατανάλωση, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα αποθέματα φυσικού αερίου και τις προμήθειες από εναλλακτικές πηγές, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιστάθμιση των κινδύνων της Ρωσίας προς το παρόν.

Ωστόσο, οι συχνές παύσεις του Nord Stream θα ήταν ένας δείκτης για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Ρωσία, πράγμα που σημαίνει περισσότερους κινδύνους αυτόν τον χειμώνα - ειδικά αν είναι κρύος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ