ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοφανείς πλημμύρες στο Πακιστάν: Απεγκλωβίστηκαν άλλοι 2.000 άνθρωποι - Πάνω από 1.200 οι νεκροί

Πρωτοφανείς πλημμύρες στο Πακιστάν: Απεγκλωβίστηκαν άλλοι 2.000 άνθρωποι - Πάνω από 1.200 οι νεκροί

Οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν έχουν διασώσει άλλους 2.000 ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στα νερά των πλημμυρών, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, με την καταστροφή αυτή, η οποία αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή, να έχει βυθίσει στα νερά περίπου το ένα τρίτο της χώρας και να αναμένεται να συνεχιστεί.

Οι καταρρακτώδεις βροχές που έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ φέτος την περίοδο των μουσώνων και το λιώσιμο των παγετώνων στο βόρειο Πακιστάν προκάλεσαν πλημμύρες από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 1.208 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 416 παιδιά, ανακοίνωσε η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών (NDMA).

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 160 εκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια για να αντιμετωπιστεί αυτή η, όπως την χαρακτήρισε, «άνευ προηγουμένου κλιματική καταστροφή», την ώρα που το πακιστανικό Πολεμικό Ναυτικό επιχειρεί σε περιοχές της ενδοχώρας διεξάγοντας επιχειρήσεις αρωγής σε περιοχές που μοιάζουν με θάλασσα.

Στην περιοχή Νταντού στη Σιντ, που είναι μια από τις χειρότερα πληγείσες επαρχίες, μερικά χωριά βρίσκονται βυθισμένα σε έως και 3,35 μέτρα νερού, σύμφωνα με τον Μπασίρ Χαν, κάτοικο της περιοχής που βρίσκεται σε επικοινωνία με ανθρώπους που εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή.

«Το δικό μου σπίτι έχει βυθιστεί στο νερό, είχα αφήσει το σπίτι μου πριν από τέσσερις ημέρες μαζί με την οικογένειά μου», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο Reuters.

Στη γειτονική Μεχάρ, κάτοικοι κατασκευάζουν φράγμα σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τα νερά να φτάσουν στην πόλη, πρόσθεσε.

Το Πολεμικό Ναυτικό προέβη στην αεροδιακομιδή περισσότερων από 150 ανθρώπων από χωριά στην Νταντού χθες, Πέμπτη, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Σήμερα, ο στρατός ανακοίνωσε παράλληλα ότι έχει απομακρύνει από πληγείσες περιοχές περίπου 50.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 1.000 με εναέρια μέσα, από τότε που άρχισαν οι επιχειρήσεις διάσωσης.

«Το τελευταίο 24ωρο, 1.991 εγκλωβισμένοι έχουν απομακρυνθεί», διευκρινίζουν οι ένοπλες δυνάμεις στην ανακοίνωσή τους, στην οποία προσθέτουν ότι σχεδόν 163 τόνοι ανθρωπιστικών προμηθειών έχουν επίσης παραδοθεί στους πληγέντες από τις πλημμύρες.

Κάποιες πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να φτάσουν σήμερα, Παρασκευή, από χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αξιωματούχοι της μετεωρολογικής υπηρεσίας προβλέπουν κι άλλες βροχές και ξαφνικές πλημμύρες αυτόν τον μήνα, την ώρα που οι νότιες περιοχές προετοιμάζονται για άνοδο της στάθμης των υδάτων στον Ινδό ποταμό.

Η Σιντ ζήτησε από τα κέντρα για πλημμυροπαθείς να προσλάβουν περισσότερες γυναίκες γιατρούς για να διασφαλίσουν την παροχή επαρκούς φροντίδας, την ώρα που περισσότερες έγκυες και νέες μητέρες εκτοπίζονται από τις πλημμύρες.

Οι φετινές βροχές στο Πακιστάν το τρίμηνο από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο ξεπέρασαν σχεδόν κατά 190% τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών γι' αυτήν την περίοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ