ΚΟΣΜΟΣ

ΕΜΑ: Δεν αποκλείεται νέα παραλλαγή τον χειμώνα - Ποια εμβόλια προστατεύουν κι από ποιες μεταλλάξεις

ΕΜΑ: Δεν αποκλείεται νέα παραλλαγή τον χειμώνα - Ποια εμβόλια προστατεύουν κι από ποιες μεταλλάξεις
Joy Asico/AP Images for American Library Association

Νέες παραλλαγές του κορονοϊού SARS-CoV-2 ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους αυτόν τον χειμώνα, όμως τα υπάρχοντα εμβόλια θα πρέπει να προστατεύσουν τον πληθυσμό από τις σοβαρές μορφές της ασθένειας, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Οι επικεφαλής αυτής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση γύρω από την πανδημία της Covid-19, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια εκστρατεία αναμνηστικών εμβολιασμών ενόψει του χειμώνα.

Η εκστρατεία αυτή θα γίνει με τα προσαρμοσμένα εμβόλια, τα οποία ενέκρινε ο EMA την Πέμπτη και στοχεύουν την κυρίαρχη πλέον παραλλαγή Όμικρον. Θα χρησιμοποιηθούν επίσης τα πρώτα εμβόλια που αναπτύχθηκαν για να αντιμετωπιστεί το αρχικό στέλεχος του ιού, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα το 2019.

Ο κόσμος «δεν θα πρέπει να περιμένει ένα συγκεκριμένο εμβόλιο», είπε ο επικεφαλής της εμβολιαστικής στρατηγικής του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι. «Θα μπορούσε να εμφανιστεί μια ολοκαίνουρια παραλλαγή, κάτι που δεν είμαστε σε θέση να το προβλέψουμε σήμερα», πρόσθεσε.

Ο ΕΜΑ ενέκρινε την Πέμπτη εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna που στοχεύουν την υποπαραλλαγή Όμικρον ΒΑ.1, καθώς και το αρχικό στέλεχος. Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να εγκριθεί και ένα άλλο εμβόλιο της Pfizer που στοχεύει της υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Όμικρον. Η εταιρεία Moderna ετοιμάζει επίσης ένα παρόμοιο εμβόλιο.

Αυτά τα προσαρμοσμένα εμβόλια θα απευθύνονται κατά κύριο λόγο στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως στους ηλικιωμένους, τις έγκυες και τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα, είπε ο Καβαλέρι. Οι περισσότεροι άλλοι άνθρωποι θα λάβουν τα αρχικά εμβόλια, «τα οποία είναι σε θέση να προστατεύσουν από τη σοβαρή μορφή της Covid-19 και τον θάνατο», αν και δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης, εξήγησε.

Οδηγίες της Κομισιόν για τον κορωνοϊό εν όψει του χειμώνα

Συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού την ερχόμενη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προτρέπει τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν τις απαραίτητες στρατηγικές και δομές, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού και της επιτήρησης κατά της Covid-19, ώστε να ανταποκρίνονται σε μελλοντικές εστίες με γρήγορο και διαρκή τρόπο.

Ο κύριος στόχος των δράσεων που προτείνει η Επιτροπή είναι να αυξηθεί η απορρόφηση εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των προσαρμοσμένων και νέων εμβολίων, και να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες προστατεύονται καλά.

Ο αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια προετοίμασαν την ΕΕ να αντιμετωπίσει ένα ακόμη κύμα COVID-19 αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα».

Οι ενέργειές μας τώρα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της πανδημίας και το επίπεδο ανοσίας που μπορεί να δημιουργηθεί στον πληθυσμό. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν τον συντονισμό των προσπαθειών ετοιμότητας σε ολόκληρη την ΕΕ, ενόψει του επόμενου κύματος και της περαιτέρω ανάπτυξης των προγραμμάτων εμβολιασμού. Η ανάληψη δράσης τώρα θα περιορίσει την πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τις διαταραχές των οικονομιών και τις προκλήσεις για την κοινωνία», υπογράμμισε.

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνει: «Η πανδημία είναι ακόμα μαζί μας. Πρέπει να δράσουμε τώρα, από κοινού, με συντονισμένο και διαρκή τρόπο για να βοηθήσουμε να αποφευχθεί άλλη μια έκρηξη σοβαρών κρουσμάτων COVID-19. Για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό όλα τα κράτη-μέλη να διαθέτουν ισχυρές στρατηγικές εμβολιασμού για να προετοιμαστούν για το φθινόπωρο και τον χειμώνα, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφορίας των πρόσφατα εγκεκριμένων προσαρμοσμένων αναμνηστικών εμβολίων. Τα κενά εμβολιασμού πρέπει να καλυφθούν ως θέμα ύψιστης προτεραιότητας.

«Είναι επίσης σημαντικό να δημιουργηθούν ανθεκτικά συστήματα επιτήρησης για την παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού, να τεθούν σε εφαρμογή στρατηγικές για την επανεισαγωγή αποτελεσματικών μέτρων δημόσιας υγείας εάν χρειαστεί και να ενισχυθεί η ικανότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Για να το πούμε ξεκάθαρα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια άλλη προκλητική σεζόν».

Κύριες δράσεις για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19

Ειδικότερα, η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να:

  • Βελτιώσουν την απορρόφηση του πρώτου κύκλου εμβολιασμού και την πρώτη αναμνηστική δόση μεταξύ των επιλέξιμων ατόμων. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για ομάδες πληθυσμού με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών συνεπειών και για χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.
  • Δώσουν προτεραιότητα στη χορήγηση μιας πρόσθετης αναμνηστικής δόσης για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, ιδίως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και άλλα επιλέξιμα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσου.
  • Συνδυάσουν εκστρατείες εμβολιασμού κατά της COVID-19 και της γρίπης, αλλά και ο εμβολιασμός να συνοδεύεται με τακτικά ενημερωμένη και σαφή επικοινωνία.
  • Διασφαλίσουν σαφή επικοινωνία προς τους πολίτες σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού.

Την 1η Σεπτεμβρίου, με βάση τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η Επιτροπή ενέκρινε τα προσαρμοσμένα εμβόλια στην omicron από την BioNTech Pfizer και τη Moderna στην ΕΕ. Άλλα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ενόψει της διάθεσης νέων και προσαρμοσμένων εμβολίων για την COVID-19 περιλαμβάνουν:

  • Ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών εμβολιασμού που διευκρινίζουν ποια εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των νέων και προσαρμοσμένων εμβολίων, θα πρέπει να χορηγούνται σε ποιες πληθυσμιακές ομάδες.
  • Εξασφάλιση επαρκούς υλικοτεχνικής ικανότητας για τη χορήγηση των εμβολίων αμέσως μόλις παραδοθούν νέα και προσαρμοσμένα εμβόλια.

Άλλες ενέργειες πέρα από τον εμβολιασμό

Η επιτήρηση των αναπνευστικών ιών όπως η γρίπη, η COVID-19 και άλλοι είναι απαραίτητη για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εξαπλώνεται και εξελίσσεται ο ιός.

Ανάλογα με τις επιδημιολογικές καταστάσεις, οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, για παράδειγμα οι μάσκες ή ο περιορισμός του μεγέθους των συγκεντρώσεων, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού παραμένουν κρίσιμο μέρος της εργαλειοθήκης των κρατών μελών. Είναι σημαντικό όλα τα κράτη-μέλη να είναι έτοιμα να επαναφέρουν μέτρα δημόσιας υγείας με βάση σαφή όρια. Οποιαδήποτε μέτρα εφαρμόζονται στα σχολεία θα πρέπει να προσαρμόζονται στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και την ηλικιακή ομάδα και να περιορίζονται στο ελάχιστο για να αποφευχθεί οποιαδήποτε διακοπή της εκπαίδευσης.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει επίσης τη σημασία των ισχυρών συστημάτων και ικανοτήτων υγειονομικής περίθαλψης σε όλα τα κράτη-μέλη. Η ετοιμότητα των συστημάτων υγείας για επιδημίες μολυσματικών ασθενειών και άλλους τύπους σοκ πρέπει να βελτιωθεί. Πρέπει επίσης να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την υποστήριξη της καλής ψυχικής υγείας των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και του συνολικού πληθυσμού.

Τα κράτη-μέλη ενθαρρύνονται επίσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να συγκεντρώσουν ενημερωμένα στοιχεία σχετικά με τις καταστάσεις μετά την COVID-19 και να βελτιώσουν την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας, έτσι ώστε ο μακροχρόνιος κορονοϊός να μπορεί να αναγνωριστεί καλύτερα, ειδικά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Επιπλέον, οι συνεχείς προσπάθειες για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 παραμένουν ζωτικής σημασίας, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα αγαθά. Στο πλαίσιο ταξιδιών από τρίτες χώρες, η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει σύντομα αναθεώρηση της σχετικής σύστασης του Συμβουλίου, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η μεταβαλλόμενη επιδημιολογική κατάσταση, ο αυξημένος εμβολιασμός σε όλο τον κόσμο και οι εξελίξεις των απαιτήσεων εισόδου στα κράτη μέλη.

Τέλος, για τον τερματισμό της πανδημίας, παραμένει ζωτικής σημασίας η υποστήριξη των προσπαθειών για την καταπολέμηση της COVID-19 παγκοσμίως. Η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται με διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσει την ταχεία ανάπτυξη, την κλιμάκωση και τη δίκαιη διανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ