ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: «Κρίσιμη» η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο

Γερμανία: «Κρίσιμη» η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο
Η Gazprom δεν έχει δώσει κανένα χρονοδιάγραμμα ως προς την επαναλειτουργία του αγωγού Nord Stream 1. Στη φωτογραφία η έδρα του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού στην Αγία Πετρούπολη. AP Photo/Dmitri Lovetsky, File

Η κατάσταση εφοδιασμού της Γερμανίας με φυσικό αέριο είναι επί του παρόντος εγγυημένη, αλλά κρίσιμη, ενώ περαιτέρω επιδείνωσή της δεν μπορεί να αποκλειστεί, ανακοίνωσε ο διαχειριστής του ενεργειακού δικτύου της χώρας, μετά την κίνηση της ρωσικής Gazprom να κρατήσει κλειστή τη στρόφιγγα του Nord Stream 1.

«Οι σχυρισμοί της ρωσικής πλευράς για ελαττώματα, δεν έχουν τεχνική αιτίαση για τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού», σημείωσε ο διαχειριστής το Σάββατο, στην ημερήσια αναφορά του σχετικά με την κατάσταση του φυσικού αερίου.

Την ίδια στιγμή, η Siemens Energy εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι δεν της έχουν ανατεθεί εργασίες συντήρησης του Nord Stream 1, αντικρούοντας ισχυρισμούς της Gazprom ότι η γερμανική εταιρεία δεν ήταν διαθέσιμη να παρέχει τεχνική υποστήριξη για τον αγωγό.

Κλιμακώνοντας τον πόλεμο νεύρων, η ρωσική Gazprom έχει «δείξει» σε επ' αόριστον διακοπή της τροφοδοσίας επικαλούμενη νέο πρόβλημα με τον Nord Stream 1 μόλις λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη επαναλειτουργία του, τα ξημερώματα του Σαββάτου, έπειτα από τριήμερες εργασίες συντήρησης -που είχαν ανακοινωθεί εξίσου «αιφνιδιαστικά».

Σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής δεν περιέχει κανένα χρονοδιάγραμμα ως προς την επαναλειτουργία του αγωγού.

Ως αιτία για τη διακοπή της τροφοδοσίας προβάλλεται η διαρροή λαδιού μηχανής στην κύρια τουρμπίνα αερίου στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια, κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Η Gazprom αναφέρει ότι ο αγωγός δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια έως ότου αποκατασταθεί η διαρροή.

«Τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν συνήθως τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης» υπογραμμίζει σχετικά η Siemens Energy.

Ανάλογες διαρροές στο παρελθόν δεν έχουν οδηγήσει σε διακοπή λειτουργίας, αναφέρει η Siemens Energy, τονίζοντας πως επί του παρόντος δεν της έχουν ανατεθεί εργασίες συντήρησης, αλλά τελεί εν αναμονή.

«Ανεξάρτητα από αυτό, έχουμε ήδη επισημάνει πολλές φορές ότι υπάρχουν πολλές άλλες διαθέσιμες τουρμπίνες στον σταθμό συμπίεσης της Πορτοβάγια ώστε να λειτουργήσει ο Nord Stream 1», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ