ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ στο «κυνήγι» ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου στα νερά της Μεσογείου

Οι ΗΠΑ στο «κυνήγι» ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου στα νερά της Μεσογείου
Φωτογραφία αρχείου του ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου «Marshal Ustinov» Russian Defense Ministry Press Service via AP

Στα ύδατα μεταξύ Μάλτας και Σικελίας την Παρασκευή υπήρχε για πολλές ώρες έντονη δραστηριότητα αεροσκαφών περιπολίας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Δύο αεροσκάφη Boeing P8 επικεντρώθηκαν σε ένα μικρό τμήμα της θάλασσας, συνεχίζοντας να πετούν πάνω από αυτό σε ομόκεντρους κύκλους, γράφει σήμερα, Σάββατο, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Ελιγμοί που μαρτυρούν απερίφραστα την αναζήτηση υποβρυχίου.

Το ίδιο βράδυ, η ηλεκτρονική εφημερίδα NavalNews, που θεωρείται αξιόπιστη, μετέδωσε πληροφορίες για την παρουσία ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου, που φέρεται να εισήλθε στη Μεσόγειο πριν από λίγες ημέρες. Η είδηση ​​δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές.

Την περασμένη εβδομάδα ρωσική νηοπομπή διέσχισε το Γιβραλτάρ έπειτα από οκτώ μήνες αποστολής μεταξύ Ιταλίας και Συρίας: Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο που φέρει πυραύλους κρουζ «Marshal Ustinov», η φρεγάτα «Admiral Kulakov» και ένα πλοίο ανεφοδιασμού κατευθύνθηκαν στον Ατλαντικό, υπό το «βλέμμα» φρεγατών και κορβετών του ΝΑΤΟ.

Τώρα βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών της Ιρλανδίας. Η «κραυγαλέα» αυτή, όπως επισημαίνει η Repubblica, μετακίνησή τους- δεν έκλεισαν καν τους πομπούς - θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι σχεδιασμένη για να αποσπάσει την προσοχή των συμμάχων, ενόσω το πυρηνικό υποβρύχιο «γλίστρησε» στη Σικελία.

To ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο προφανώς πρόκειται να αντικαταστήσει τις άλλες μονάδες, ενισχύοντας την αποτρεπτική δύναμη που ανέπτυξε το Κρεμλίνο στη Μεσόγειο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία: Πίεση που κατευθύνεται ουσιαστικά προς το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Bush», το οποίο έχει εδώ και μέρες έχει αντικαταστήσει το «Truman», και τώρα πλέει στην Αδριατική.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το μοντέλο του υποβρυχίου.

Τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια δεν αφήνουν ίχνη και δεν χρειάζεται να αναδυθούν. Ο μόνος τρόπος αναγνώρισης τους είναι η ανάλυση των ραδιοεκπομπών ή η αναγνώριση των κεραιών του περισκοπίου.

Θεωρείται ωστόσο ότι πρόκειται για επιθετικό υποβρύχιο, χωρίς πυρηνικά όπλα, που φέρει πυραύλους κρουζ ικανούς να χτυπήσουν αεροπλανοφόρα. Τα αμερικανικά αεροπλάνα που απογειώθηκαν από τη βάση Σιγκονέλα το «κυνηγούσαν» για ώρες, αρχικά νότια της Μάλτας και στη συνέχεια σε μια περιοχή μεταξύ του νησιού και του Κάπο Πάσερο, στη Σικελία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ