ΚΟΣΜΟΣ

Η Δύση «παίζει σκάκι με το θάνατο» απειλεί ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Η Δύση «παίζει σκάκι με το θάνατο» απειλεί ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ
«Μια βίαιη αποσύνθεση μιας πυρηνικής δύναμης είναι πάντα μια παρτίδα σκακιού με τον θάνατο, στην οποία είναι γνωστό πότε ακριβώς γίνεται ματ: Ημέρα της Κρίσης για την ανθρωπότητα», λέει ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Νέες απειλές κατά της Δύσης διά στόματος του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην προέδρου της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Επιμένοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απεργάζονται τη διάλυση της Ρωσίας, ο Μεντβέντεφ προειδοποιεί ότι «παίζουν σκάκι με το θάνατο», και διαμηνύει ότι «το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας είναι ο καλύτερος εγγυητής της διατήρησης της Μεγάλης Ρωσίας».

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ρωσίας την περίοδο 2008-2012 όταν τα όρια θητείας ανάγκασαν τον Πούτιν να «περιοριστεί» στην πρωθυπουργία, είχε θεωρηθεί ευρέως από τη Δύση ως πιο φιλελεύθερος από τον μέντορά του.

Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, κάνει δηλώσεις πολύ πιο σκληρές και από αυτές που βγαίνουν από τα χείλη των πλέον επιθετικών αξιωματούχων Κρεμλίνου, σε μια προφανή προσπάθεια να κερδίσει την εύνοια του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αφού παρέστη στην τελετή αποχαιρετισμού του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Μεντβέντεφ έκανε μία ανάρτηση αναφερόμενος στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, και κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι προσπάθησαν να σχεδιάσουν τη διάλυση της Ρωσίας, μεταδίδει το Associated Press.

Ο Μεντβέντεφ ισχυρίστηκε ότι ορισμένοι στη Δύση «θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν τη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία για να ωθήσουν τη χώρα μας σε μια νέα στροφή αποσύνθεσης, να κάνουν τα πάντα για να παραλύσουν τους κρατικούς θεσμούς της Ρωσίας και να στερήσουν τη χώρα από αποτελεσματικούς ελέγχους, όπως συνέβη το 1991».

«Αυτά είναι τα βρώμικα όνειρα των διεστραμμένων Αγγλοσάξωνων, που κοιμούνται με μια κρυφή σκέψη για τη διάλυση του κράτους μας, σκέφτονται πώς να μας κάνουν κομμάτια, να μας κόψουν σε μικρά κομμάτια», έγραψε ο Μεντβέντεφ.

«Τέτοιες προσπάθειες είναι πολύ επικίνδυνες και δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Αυτοί οι ονειροπόλοι αγνοούν ένα απλό αξίωμα: Μια βίαιη αποσύνθεση μιας πυρηνικής δύναμης είναι πάντα μια παρτίδα σκακιού με τον Θάνατο, στην οποία είναι γνωστό πότε ακριβώς γίνεται ματ: Ημέρα της Κρίσης για την ανθρωπότητα».

Ο Μεντβέντεφ κατέληξε λέγοντας ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του είναι «η καλύτερη εγγύηση για τη διαφύλαξη της Μεγάλης Ρωσίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ