ΚΟΣΜΟΣ

Λιζ Τρας: Στο πλευρό της ο Μπόρις Τζόνσον και οι Τόρις - «Θερμή» υποδοχή από την Αντιπολίτευση

Λιζ Τρας: Στο πλευρό της ο Μπόρις Τζόνσον και οι Τόρις - «Θερμή» υποδοχή από την Αντιπολίτευση
Η Λιζ Τρας γίνεται η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας (Stefan Rousseau/Pool Photo via AP)

Τα συγχαρητήρια του πολιτικού κόσμου για την εκλογή της στην πρωθυπουργία της Βρετανίας έναντι του αντιπάλου της Ρϊσι Σουνάκ, έλαβε η Λιζ Τρας, η οποία θα διαδεχθεί τον απερχόμενο Μπόρις Τζόνσον. Ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός δήλωσε στο πλευρό της, όπως και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη των Τόρις, ωστόσο η Αντιπολίτευση την «υποδέχθηκε» με αιχμές.

Η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας έχει το «σωστό σχέδιο» για να αντιμετωπίσει την περιφερειακή ανισότητα, το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και να συσπειρώσει το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα, δήλωσε ο απερχόμενος ηγέτης Μπόρις Τζόνσον στο Twitter.

«Συγχαρητήρια στη Λιζ Τρας για την αποφασιστική της νίκη. Τώρα είναι η ώρα όλοι οι Συντηρητικοί να την στηρίξουν 100%», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ρίσι Σουνάκ, που έχασε τη μάχη για την πρωθυπουργία της Βρετανίας, δήλωσε ότι το κόμμα πρέπει τώρα να συσπειρωθεί γύρω από την νικήτρια της διαδικασίας Λιζ Τρας.

«Τώρα είναι σωστό να συσπειρωθούμε γύρω από την νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας, καθώς εκείνη οδηγεί τη χώρα μέσα σε δύσκολες στιγμές», ανέφερε ο Σουνάκ στο Twitter.

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ περιέγραψε τη Λιζ Τρας ως «εκτός επαφής» και «όχι στο πλευρό των εργαζομένων». Σχολιάζοντας την εκλογή της ως ηγέτη των Συντηρητικών και επόμενη πρωθυπουργό, ο Σταρμερ είπε στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του σε σχολείο στο βόρειο Λονδίνο:

«Έχουμε ακούσει πολύ περισσότερα για περικοπές στον εταιρικό φόρο το καλοκαίρι παρά για την κρίση κόστους ζωής, το μοναδικό πιο σημαντικό πράγμα που πλήττει τόσα εκατομμύρια νοικοκυριά.

Αυτό δείχνει όχι μόνο ότι δεν έχει επαφή, αλλά δεν είναι στο πλευρό των εργαζομένων. Πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους ζωής, πρέπει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι το NHS έχει γονατίσει και πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάρρευση του νόμου και της τάξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά τη νίκη της Τρας, ο Στάρμερ έγραψε στο twitter:

«Υπό τη Λιζ Τρας, πρόκειται να δούμε περισσότερο την ίδια κρίση και το ίδιο χάος με τον Μπόρις Τζόνσον. Από το κόστος ζωής έκτακτης ανάγκης μέχρι την κρίση του NHS, οι Συντηρητικοί έχουν δείξει ότι δεν ενδιαφέρονται και δεν έχουν κανένα σχέδιο». Ήρθε η ώρα να καταργηθεί η αύξηση της τιμής της ενέργειας και να προκηρυχθούν γενικές εκλογές», δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών Εντ Ντάβεϊ.

Η Τερέζα Μέι, η Συντηρητική πρώην πρωθυπουργός, συνεχάρη τη Λιζ Τρας για τη νίκη της. Η Μέι είπε ότι ανυπομονεί να στηρίξει την κυβέρνηση, εφόσον «ανταποκρίνεται σε όσους έχουν ανάγκη και διαχειρίζεται υπεύθυνα τα δημόσια οικονομικά.

Η πρωθυπουργός του τοπικού κοινοβουλίου της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον απηύθυνε έκκληση στην Λιζ Τρας να παγώσει τους ενεργειακούς λογαριασμούς μετά την εκλογή της.

Αναφερόμενη σε άρθρο των Sunday Times, το οποίο υποστήριζε ότι η Τρας σκέφτεται να περάσει νόμο σύμφωνα με τον οποίο μια ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θα ήταν έγκυρη μόνο εάν το 50% όσων έχουν δικαίωμα ψήφου ήταν υπέρ, όχι μόνο η πλειοψηφία όσων πράγματι ψήφιζαν, η Στέρτζεον λέει επίσης ότι μόνο το 47% των μελών των Τόρις ψήφισαν για την Τρας.

Και ο Συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προσέφερε επίσης τα συγχαρητήριά του στη Λιζ Τρας, προτρέποντας όλους τους Τόρις να ενωθούν πίσω της.

«Πολλά συγχαρητήρια στην νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας. Αυτή τη στιγμή της πρόκλησης και της παγκόσμιας αβεβαιότητας, εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση. Δεν ξεχνώ ποτέ την υποστήριξη που είχα από όλους τους πρώην ηγέτες των Συντηρητικών όταν κέρδισα το ψηφοδέλτιο το 2005 και ελπίζω ότι όλοι οι Συντηρητικοί θα ενωθούν πίσω από τη νέα πρωθυπουργό», έγραψε ο Κάμερον στο twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ