ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αναστέλλονται τα σχέδια για δημοψήφισμα στη Χερσώνα - Οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται

Ουκρανία: Αναστέλλονται τα σχέδια για δημοψήφισμα στη Χερσώνα - Οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται
Η Ουκρανία λέει ότι έχει προκαλέσει απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις στη Χερσώνα (AP Photo)

Ανεστάλησαν τα σχέδια για δημοψήφισμα αναφορικά με την ένταξη της Χερσώνας στη Ρωσία λόγω της κατάστασης ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, αξιωματούχος διορισμένος από τη Ρωσία στην ουκρανική περιφέρεια, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Κίριλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της διορισμένης από τη Ρωσία στρατιωτικής και πολιτικής διοίκησης της περιοχής, δήλωσε επίσης ότι η κρίσιμης σημασίας γέφυρα Αντονόφσκι, που διασχίζει τον ποταμό Δνείπερο κοντά στην πόλη της Χερσώνας, είναι απροσπέλαστη για τα αυτοκίνητα ύστερα από εβδομάδες ουκρανικών βομβαρδισμών.

Αξιωματούχοι, διορισμένοι από τη Ρωσία, είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι τα δημοψηφίσματα για ένταξη στη Ρωσία θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο στη Χερσώνα καθώς και στη γειτονική περιοχή της Ζαπορίζια και στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ προκειμένου να συμπέσουν με τις τοπικές εκλογές στη Ρωσία.

Σχεδόν το σύνολο της περιοχής της Χερσώνας στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας καταλήφθηκε από ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο και η πόλη της Χερσώνας παραμένει η μοναδική πρωτεύουσα ουκρανικής περιφέρειας που έχει καταληφθεί από τη Ρωσία από τότε που οι ένοπλες δυνάμεις της εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι δηλώσεις του Στρεμούσοφ έρχονται μια εβδομάδα αφότου η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η πολυαναμενόμενη επίθεσή της για την ανακατάληψη της Χερσώνας, είχε ξεκινήσει. Έκτοτε, έχουν γίνει δεκάδες επιθέσεις εναντίον ρωσικών δυνάμεων και υποδομών στη Χερσώνα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο έλεγχος της Ρωσίας επί της Χερσώνας -μια χερσαία γέφυρα για τις ρωσικές δυνάμεις προκειμένου να μετακινούνται προς και από την Κριμαία που έχει προσαρτήσει η Ρωσία- φαίνεται ολοένα και πιο αμφίβολος.

Ουκρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επικρίνει τις ρωσικές προσπάθειες να διεξάγουν δημοψηφίσματα στη Χερσώνα και άλλες περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αναφέρει πως ένα δημοψήφισμα θα τερμάτιζε την πιθανότητα διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ιρίνα Βερετσούκ, περιέγραψε το δημοψήφισμα ως μια «φάρσα και τσίρκο» και προειδοποίησε τους Ουκρανούς πολίτες ενάντια στη συμμετοχή τους.

Η Ουκρανία λέει ότι έχει προκαλέσει απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις στη Χερσώνα

Ο ουκρανικός στρατός λέει ότι η επιθετική δράση στη νότια περιοχή της Χερσώνας συνεχίστηκε την Κυριακή, με αεροπορικές επιδρομές και πυροβολικό εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

Η Επιχειρησιακή Διοίκηση του στρατού Νότος είπε ότι η αεροπορία πραγματοποίησε 21 χτυπήματα, ενώ «οι μονάδες πυραύλων και πυροβολικού συνεχίζουν να εκτελούν εντατικά αποστολές πυρός. Οι διελεύσεις μέσω των ποταμών Δνείπερο και Ινχουλέντς βρίσκονται υπό στενό έλεγχο πυρών».

Η διοίκηση είπε ότι οι Ρώσοι έχασαν έξι άρματα μάχης και άλλο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων εννέα οβίδων.

Μια αποθήκη πυρομαχικών στο Τομίνα Μπάλκα και μια πλωτή διάβαση κοντά στο χωριό Λβοβ καταστράφηκαν επίσης, καθώς και το διοικητήριο της 35ης Στρατιάς στην περιοχή Κακόβκα, ανέφερε.

Όμως το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να διεξάγουν αμυντικές επιχειρήσεις, και επιτέθηκαν σε περισσότερους από δώδεκα οικισμούς στη βόρεια Χερσώνα με πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές.

«Μετά από εντατικούς βομβαρδισμούς από τις Αμυντικές Δυνάμεις περιοχών όπου ο εχθρός είναι συγκεντρωμένος στην περιοχή Χερσώνα, οι Ρώσοι εισβολείς επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας των κατοίκων της περιοχής. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται στους ανθρώπους να διασχίζουν τον ποταμό Δνείπερο τόσο μέσω των γεφυρών όσο και με σκάφη», πρόσθεσε το Γενικό Επιτελείο. Η στρατιωτική διοίκηση της Χερσώνας δήλωσε ότι εν μέσω σφοδρών μαχών, το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής είχε μείνει και πάλι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ