ΚΟΣΜΟΣ

Τη Siemens «δείχνει» η Gazprom για την επαναλειτουργία του Nord Stream 1

Τη Siemens «δείχνει» η Gazprom για την επαναλειτουργία του Nord Stream 1
O ρωσικός αγωγός Nord Stream 1 AP Photo/Markus Schreiber

Η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς αερίου Nord Stream από τη Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά δεν θα καταστεί εφικτή προτού η Siemens Energy επισκευάσει ελαττωματικό εξοπλισμό, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, ο Βιτάλι Μαρκέλοφ, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Μάλλον θα έπρεπε να απευθύνετε αυτή την ερώτηση στη Ζίμενς, πρέπει να επισκευάσει εξοπλισμό πρώτα», ανέφερε ο κ. Μαρκέλοφ ερωτηθείς σχετικά με τον αγωγό της Gazprom στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ της Ανατολής στο ρωσικό λιμάνι Βλαδιβοστόκ.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός επικαλέστηκε τη Δευτέρα τις ευρωπαϊκές κυρώσεις για να δικαιολογήσει τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1.

Από τη δική τους πλευρά, οι χώρες της G7 αποφάσισαν την Παρασκευή να επιβληθεί «επειγόντως» διατίμηση στο ρωσικό πετρέλαιο, παρότι πρόκειται για μηχανισμό η εφαρμογή του οποίου ενέχει πολλές περιπλοκότητες, με σκοπό να μειωθεί το ενεργειακό μάννα για τη Μόσχα.

Η Ρωσία θα αντιδράσει στην επιβολή πλαφόν τιμής στο πετρέλαιό της διαθέτοντας μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων που παράγει στην Ασία, αντέτεινε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ.

Έρευνα εξάλλου ανεξάρτητου κέντρου μελετών που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα υποδεικνύει ότι η Ρωσία συσσώρευσε έσοδα 158 δισεκατομμυρίων ευρώ χάρη στις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων τους έξι μήνες του πολέμου που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας, επωφελούμενη από τις υψηλές τιμές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ