ΚΟΣΜΟΣ

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Οι πολιτικοί της Σουηδίας αγνοούν την κλιματική κρίση

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Οι πολιτικοί της Σουηδίας αγνοούν την κλιματική κρίση
Κριτική της έφηβης ακτιβίστριας ενόψει των εθνικών εκλογών της 11ης Σεπτεμβρίου AP Photo/Scott Garfitt

Οι πολιτικοί της Σουηδίας αγνοούν την κλιματική κρίση καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου στη χώρα και την αντιμετωπίζουν σαν να ήταν απλώς ένα πρόβλημα παρά μια απειλή ζωής ή θανάτου, κατήγγειλε η ακτιβίστρια για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, με την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα μόλις μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές στη Σουηδία, ενώ και η κοινωνική πρόνοια, τα σχολεία και η εγκληματικότητα των συμμοριών βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του καταλόγου με τις ανησυχίες των ψηφοφόρων.

«Εστιάζουμε εντελώς σε άλλα πράγματα», δήλωσε η Τούνμπεργκ στο Reuters.

Οι πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης έχουν «επιλέξει να μην μεταφέρουν ότι τόσο πολλές από τις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι πολύ στενά συνδεδεμένες με αυτήν».

«Ως εκ τούτου οι άνθρωποι εστιάζουν φυσικά μόνον σε πράγματα που βρίσκονται ακριβώς μπροστά τους αντί να επικεντρώνονται πραγματικά στην ευρύτερη ολιστική εικόνα», σημείωσε.

Οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν το κλίμα ως ένα μακρινό πρόβλημα, συνέχισε.

«Ας πάρουμε μόνον το Πακιστάν τώρα ως παράδειγμα, ένα πολύ ξεκάθαρο παράδειγμα», συμπλήρωσε.

Οι βροχοπτώσεις ρεκόρ την περίοδο των μουσώνων και το λιώσιμο των παγετώνων στο βόρειο Πακιστάν προκάλεσαν πλημμύρες που έπληξαν 33 εκατομμύρια ανθρώπους και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 1.290, ανάμεσα στους οποίους 453 παιδιά.

«Είναι σαν να εστιάζουμε στο κλίμα όταν έχουμε διαθέσιμο χρόνο», τόνισε. Είναι σαν να το αντιμετωπίζουμε ως «κάτι που - ναι, είναι ένα πρόβλημα, αλλά όχι μια υπαρξιακή έκτακτη ανάγκη που επηρεάζει όλα τα άλλα ζητήματα, όπως θα έπρεπε» να κάνουμε, κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ