ΚΟΣΜΟΣ

Egypt Air: Σωσίβια ανάμεσα στα συντρίμμια - βλέπουν τρομοκρατική ενέργεια

Egypt Air: Σωσίβια ανάμεσα στα συντρίμμια - βλέπουν τρομοκρατική ενέργεια
Reuters

Εντοπίστηκαν συντρίμμια, πιθανώς του αεροσκάφους, περίπου 200 μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης. Στο σημείο σπεύδουν αιγυπτιακά πλοία, ενώ αποχωρεί η ελληνική φρεγάτα. 

Εντός του FIR της Αιγύπτου εντοπίστηκαν αρχικά δύο πορτοκαλί αντικείμενα από τις ομάδες διάσωσης, ένα εκ των οποιών μοιάζει να έχει μακρόστενο σχήμα. Στη συνέχεια, εκτός από τα πορτοκαλί, εντοπίστηκαν και μικρότερα μπλε αντικείμενα. Τηλεγράφημα του Reuters αναφέρει ότι ανάμεσα στα συντρίμμια βρίσκονται και δύο σωσίβια. 

Τα  αντικείμενα εντοπίστηκαν από ένα C-295 των αιγυπτιακών δυνάμεων, σύμφωνα με πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων από το σημείο που χάθηκε το στίγμα του.

Το αεροσκάφος της Egypt Air έκανε μια απότομη αριστερή στροφή 90 μοιρών και μετά κάνοντας κύκλους έχασε απότομα ύψος από τα 37000 πόδια στα 8500, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Κάτι απότομο έγινε, μη φυσιολογικό», λένε στο CNN Greece άνθρωποι που συμμετέχουν στις έρευνες.

Το σημείο που το αεροπλάνο έκανε την απότομη πτώση είναι εκεί που συμπίπτουν το FIR της Αιγύπτου με το ελληνικό.

Μόλις το Κάιρο ενημερώθηκε ανέβηκε ένα αιγυπτιακό C-130 προκειμένου να ερευνήσει την περιοχή στην οποία ήδη βρίσκονταν δύο ελληνικά C-130 και η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς». Οι ελληνικές Αρχές έστειλαν δύο ακόμα C-130 στο αεροδρόμιο της Καρπάθου προκειμένου να είναι έτοιμα να συνδράμουν στις έρευνες.

Ο καιρός είναι σχετικά καλός ενώ οι έρευνες εντοπίζονται στο «νοτιοανατολικό» μέρος του ελληνικού FIR.

Αιγύπτιος υπουργός: «Πιθανότερο σενάριο η τρομοκρατική ενέργεια»

Η εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας μοιάζει επικρατέστερη από οποιαδήποτε άλλη σε ό,τι αφορά στα αίτια της εξαφάνισης και της συντριβής του αεροσκάφους της EgyptAir, σύμφωνα με όσα δήλωσε πριν λίγη ώρα ο Αιγύπτιος υπουργός πολιτικής αεροπορίας, Σαρίφ Φατί κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Για τρομοκρατική ενέργεια μιλούν και ουδέτεροι παρατηρητές. Αυτή την άποψη συμμερίζεται ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, ο οποίος υποστήριξε ότι «όλα συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η συντριβή του αεροσκάφους συνδέεται με τρομοκρατική πράξη», μιλώντας στο πρακτορείο Interfax

Με την άποψή του συμφωνεί και ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής Υπηρεσίας Έρευνας Δυστυχημάτων, Ζαν Πολ Τροντέκ.

Η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

Νωρίτερα, ανακοίνωση εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σχετικά με την εξαφάνιση από τα ραντάρ του αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών

«Στις 02:24 πμ τοπική ώρα εισήλθε στο FIR Αθηνών η πτήση MSR 804, A320 , ων Αιγυπτιακών Αερογραμμών που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο και στις 03:29:40 πμ χάνεται το στίγμα του αεροσκάφους από το ραντάρ περίπου 7 ΝΜ νότια/νοτιοανατολικά από το σημείο ΚUMBI, εντός του FIR Καΐρου», όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΥΠΑ, έχει ως εξής:

«Η πτήση MSR 804, A320 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 02:24 πμ τοπική ώρα. Αναγνωρίσθηκε και εξουσιοδοτήθηκε από τον αρμόδιο ελεγκτή εναερίου κυκλοφορίας, για την πορεία της πτήσης του. Στις 02:48 πμ μεταβιβάζεται στον επόμενο τομέα ελέγχου και εξουσιοδοτείται από τον αρμόδιο ελεγκτή, για το σημείο εξόδου από το FIR Αθηνών. Ο πιλότος ήταν ευδιάθετος και ευχαρίστησε στα ελληνικά.

Στις 03:27 πμ το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών προσπάθησε να επικοινωνήσει με το αεροσκάφος για μεταβίβαση επικοινωνίας και ελέγχου από το FIR Αθηνών στο FIR Καΐρου. Παρά τις επανειλημμένες κλήσεις το αεροσκάφος δεν ανταποκρίθηκε, οπότε ο ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας κάλεσε στη συχνότητα κινδύνου, χωρίς απόκριση από την πλευρά του αεροσκάφους. Στις 03:29 βρίσκεται πάνω στο σημείο εξόδου. Στις 03:29:40 πμ χάνεται το στίγμα του αεροσκάφους από το ραντάρ περίπου 7 ΝΜ νότια/νοτιοανατολικά από το σημείο ΚUMBI, εντός του FIR Καΐρου. Άμεσα ζητήθηκε η συνδρομή των ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας για πιθανό εντοπισμό στόχου, χωρίς αποτέλεσμα. Στις 03:45 πμ ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες έρευνας και διάσωσης μέσω ΕΚΣΕΔ, ΕΚΑΕ και ΚΕΝΑ, με παράλληλη ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Καΐρου».

Ποιοι μετέχουν στις έρευνες

Το αεροσκάφος της Egyptair συνετρίβη νότια της Καρπάθου, εντός του αιγυπτιακού εναερίου χώρου, δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) πηγή της ελληνικής υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

«Περί τις 03.29 ώρα Ελλάδος , την ώρα που βρισκόταν στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, το αεροσκάφος εξαφανίσθηκε από τα ελληνικά ραντάρ...συνετρίβη σε απόσταση περίπου 130 μιλίων από το νησί της Καρπάθου», διευκρίνισε η πηγή.

Τουρκικά, ελληνικά και γαλλικά αεροσκάφη καθώς και μια ελληνική φρεγάτα συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της EgyptAir το οποίο κατέπεσε στη Μεσόγειο ανοικτά της Καρπάθου με 66 επιβαίνοντες, δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τα μέσα αναπτύχθηκαν νότια/νοτιοανατολικά της Καρπάθου, διευκρίνισε ο πλοίαρχος Ντιντιέ Πιατόν, διευκρινίζοντας πως "προβλέπονται και άλλα μέσα ανάλογα με τις ανάγκες που θα εκφράσουν οι αιγυπτιακές αρχές", οι οποίες συντονίζουν τις έρευνες.

Σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις "υπάρχει μια πρώτη φάση έρευνας επιφανείας για τον εντοπισμό του αεροσκάφους, των επιβατών και στη συνέχεια μια επόμενη φάση έρευνας για τον εντοπισμό υποθαλάσσιων συντριμμιών και μαύρων κουτιών για τα οποία μπορεί να κληθούν να επέμβουν ειδικά μέσα όπως υποβρύχια", είπε.

"Αυτό που είναι σημαντικό είναι να αποσταλούν γρήγορα μέσα ώστε η περιοχή των ερευνών να περιοριστεί όσο γίνεται περισσότερο", πρόσθεσε.

Το αεροσκάφος της EgyptAir που εκτελούσε την πτήση από το Παρίσι στο Κάιρο με 66 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους 30 Αιγύπτιοι και 15 Γάλλοι, κατέπεσε σήμερα στη Μεσόγειο αφού είχε εξαφανιστεί από τις οθόνες των ραντάρ, αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ