ΚΟΣΜΟΣ

Αποχώρησε από τη Μόσχα ο Αμερικανός πρέσβης - Το ίδιο και ο πρέσβης της ΕΕ

Αποχώρησε από τη Μόσχα ο Αμερικανός πρέσβης - Το ίδιο και ο πρέσβης της ΕΕ
Ο 62χρονος Σάλιβαν είχε διοριστεί πρεσβευτής στη Μόσχατον Δεκέμβριο του 2019 AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Με τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας να βρίσκονται σε ιστορικό ναδίρ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρωσία, Τζον Σάλιβαν, αποχώρησε αυτήν την εβδομάδα από τη Μόσχα καθώς ολοκληρώθηκε η θητεία του, ενώ ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως το όνομα του διπλωμάτη που θα τον διαδεχθεί.

Ο 62χρονος Σάλιβαν είχε διοριστεί πρεσβευτής στη Μόσχατον Δεκέμβριο του 2019.

«Ο πρεσβευτής στη Ρωσική Ομοσπονδία Τζον Σ. Σάλιβαν ολοκλήρωσε τη θητεία του ως εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών και αναχώρησε από τη Μόσχα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η Ελίζαμπεθ Ρουντ πρόκειται να αναλάβει τώρα καθήκοντα επιτετραμμένης μέχρι την άφιξη του διαδόχου του Σάλιβαν, όπως αναφέρεται επισήμως χωρίς ωστόσο να δίνονται άλλες λεπτομέρειες.

Η αναχώρηση του Σάλιβαν έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή, ενώ οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία διανύουν τη μεγαλύτερη κρίση της μεταψυχροπολεμικής περιόδου.

Σημειώνεται ότι και ο πρεσβευτής της ΕΕ Μάρκους Έντερερ έχει επίσης αναχωρήσει από τη Ρωσία, σύμφωνα με ανώνυμη διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες που επικαλείται το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS την Κυριακή.

Ο Γάλλος πρεσβευτής στη Μαλαισία Roland Galharague θα αντικαταστήσει τον Έντερερ στο πλαίσιο μιας «σχεδιασμένης αλλαγής» στο εγγύς μέλλον, ανέφερε το δημοσίευμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ