ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Λύση μέσω διαπραγμάτευσης για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας επιθυμεί η Λιζ Τρας

Βρετανία: Λύση μέσω διαπραγμάτευσης για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας επιθυμεί η Λιζ Τρας
Η Τρας εισήγαγε τη νομοθεσία ως υπουργός Εξωτερικών, επιδιώκοντας να ακυρώσει μονομερώς κάποιους ελέγχους σε προϊόντα από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο AP/Kirsty Wigglesworth

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, δήλωσε την Τρίτη ότι προτιμά να καταλήξει σε μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιλύσει τα θέματα που αφορούν τους αμφιλεγόμενους κανόνες που διέπουν το εμπόριο στη μετά το Brexit εποχή με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η αντιπαράθεση για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας είναι μακράν το μεγαλύτερο από σειρά ζητημάτων που δημιουργούν ένταση στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας και μπορεί να οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο εάν το Λονδίνο προχωρήσει με τη νομοθεσία που ουσιαστικά ακυρώνει κάποιους από τους κανόνες.

Η Τρας εισήγαγε τη νομοθεσία ως υπουργός Εξωτερικών, επιδιώκοντας να ακυρώσει μονομερώς κάποιους ελέγχους σε προϊόντα από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να φέρει εις πέρας το νομοσχέδιο.

«Η προτίμησή μου είναι για μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης, αλλά θα πρέπει να εκπληρώνει όλα τα πράγματα που θέσαμε στο νομοσχέδιο του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας και αυτό που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε είναι αυτή η κατάσταση να σέρνεται», δήλωσε η Τρας στο Κοινοβούλιο.

Στα πρώτα του σχόλια από τη θέση του υπουργού αρμόδιου για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο Κρις Χίτον-Χάρις δήλωσε νωρίτερα πως πιστεύει ότι υπάρχει ένα «αρκετά ξεκάθαρο σημείο προσέγγισης» για μια συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ