ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά πέντε χρόνια μετά το 2000

ΠΟΥ: Αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά πέντε χρόνια μετά το 2000
REUTERS / DENIS BALIBOUSE

Κατά πέντε χρόνια αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως μεταξύ 2000 και 2015, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κυρίως χάρη στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Αφρική στην αντιμετώπιση του AIDS και της ελονοσίας.

Τα οφέλη στην μακροζωία τα τελευταία 15 χρόνια είναι τα πιο σημαντικά μετά τη δεκαετία του 1960, όταν ο κόσμος επωφελήθηκε από την κοινωνικο-οικονομική πρόοδο που είχε σχέση με την ανοικοδόμηση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εξηγεί ο ΠΟΥ στην έκθεσή του, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Κατά μέσο όρο, για ένα παιδί που γεννήθηκε το 2015 το προσδόκιμο ζωής είναι τα 71,4 χρόνια: μεγαλύτερο για τις γυναίκες (73,8 χρόνια) από ό,τι για τους άνδρες (69,1 χρόνια), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ετήσια έκθεση του ΠΟΥ.

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν (φωτό), δήλωσε ότι «μεγάλη πρόοδος σημειώθηκε εναντίον ασθενειών που μπορούν να προληφθούν και να θεραπευτούν», κυρίως χάρη σε μια ευρύτερη πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό HIV.

Τη δεκαετία του '90 το προσδόκιμο ζωής είχε μειωθεί παγκοσμίως λόγω των πολλών θυμάτων του AIDS στην Αφρική.

Παρά την πρόοδο που καταγράφηκε στις πλέον φτωχές χώρες, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ένα κορίτσι που γεννήθηκε σήμερα στην Ιαπωνία έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής: 86,8 χρόνια. Για τους άνδρες, η Ελβετία προσφέρει το καλύτερο περιβάλλον, με μέση διάρκεια ζωής τα 81,3 χρόνια.

Η Σιέρα Λεόνε κατατάσσεται τελευταία στον κατάλογο και για τα δύο φύλα, με 50,8 χρόνια κατά μέσο όρο για τις γυναίκες και 49,3 χρόνια για τους άνδρες.

Για περαιτέρω παράταση της διάρκειας ζωής, ο ΠΟΥ επισημαίνει τομείς όπου απαιτείται πρόοδος, όπως η μείωση του αριθμού των καπνιστών και η παροχή πόσιμου νερού σε περίπου 1,8 δισεκατομμύριο ανθρώπους που πίνουν κάθε μέρα μολυσμένο νερό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ