ΚΟΣΜΟΣ

EgyptAir: Και οι ΗΠΑ στην επιχείρηση εντοπισμού του αιγυπτιακού Airbus

EgyptAir: Και οι ΗΠΑ στην επιχείρηση εντοπισμού του αιγυπτιακού Airbus
Το εικονιζόμενο αεροσκάφος της EgyptAir απογειώνεται από το αεροδρόμιο Charles de Gaulle, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, πραγματοποιώντας το επόμενο δρομολόγιο Παρίσι–Κάιρο, μετά την εξαφάνιση του στίγματος της πτήσης MS804 νοτίως της Καρπάθου REUTERS/Christian Hartmann

Ο αμερικανικός Έκτος Στόλος, που εδρεύει στη Νάπολη, συμμετέχει με αεροσκάφη P-3 Orion στο κοινό κέντρο συντονισμού στην Ελλάδα για την αναζήτηση του χαμένου αιγυπτιακού αεροσκάφους Airbus A320 της πτήσης MS804 της EgyptAir.

Το μακράς εμβέλειας, τετρακινητήριο, ελικοφόρο Orion –αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας και ανθυποβρυχιακού πολέμου– απογειώθηκε από τη ναυτική βάση Σιγκονέλα (Sigonella) στη Σικελία, σήμερα Πέμπτη στις 2 μ.μ. τοπική ώρα. Το αερσκάφος φέρει εξελιγμένα ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού στόχων επιφανείας, ενώ τα συστήματα σόναρ τού επιτρέπουν να λαμβάνει ηχοεντοπιστικά σήματα από το βυθό, όπου πιστεύεται ότι έχει παρασυρθεί η άτρακτος του χαμένου αεροσκάφους.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διοίκησης του Πενταγώνου (US European Command) Αντισυνταγματάρχης Ντέιβιντ Γουεστόβερ Τζούνιορ (David S. Westover Jr.), η αποστολή του αεροσκάφους πραγματοποιείται ύστερα από αίτημα των ελληνικών αρχών.

EgyptAir P3 Orion Squadron 2016 05 19 Devin Menhardt 26523212164 6ebec72381 o

Μέλη της Patrol Squadron (VP) 4 στη Σιγκονέλα (Sigonella) της Σικελίας μελετούν το σχέδιο ασφαλείας πριν από την απογείωση του P-3 Orion, το οποίο επρόκειτο να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για το Airbus της EgyptAir. Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ στέλνει τα P-3 Orion προς βοήθεια των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και του κοινού κέντρου συντονισμού στην Ελλάδα, ανταποκρινόμενο σε αίτημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Η φωτογραφία ανέβηκε στο λογαριασμό flickr της διοίκησης του Έκτου Στόλου (commander u.s. naval forces europe-africa/u.s. 6th fleet) - Πηγή: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Devin Menhardt/Released

Η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin διαφημίζει το Orion ως «απαράμιλλο κυνηγό στον αέρα και φρουρό των θαλασσών». Τα πολεμικά αυτά αεροσκάφη έχουν χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, όπως οι καταστροφές στον Κόλπο του Μεξικού με τον Τυφώνα Κατρίνα το 2005 και τη διαρροή πετρελαίου στην πλατφόρμα Deepwater Horizon της BP το 2010. Έχουν λάβει, επίσης, μέρος στις έρευνες για την πτήση 370 των μαλαισιανών αερογραμμών, που χάθηκε τον Μάρτιο του 2014 στον Ινδικό Ωκεανό.

Εκείνες οι έρευνες, όπου συμμετείχαν περισσότερες από είκοσι χώρες και εξήντα αεροσκάφη και πλοία, εξελίχθηκαν σε γεωπολιτικό στοίχημα κυριαρχίας στο μαλακό υπογάστριο της Κίνας σε καιρό εντεινόμενων ανταγωνισμών στην κρίσιμη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας / Ειρηνικού. Διπλωμάτης παρακείμενης χώρας έκανε τότε λόγο για κάτι που εξελισσόταν σε «κατασκοπευτικό μυθιστόρημα».

Για το δυστύχημα της EgyptAir ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έλαβε ενημέρωση από τη σύμβουλο για θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας Λίζα Μονάκο (Lisa Monaco), όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ