ΚΟΣΜΟΣ

Θάνατος Βασίλισσας Ελισάβετ: Την Παρασκευή το διάγγελμα του βασιλιά Καρόλου

Θάνατος Βασίλισσας Ελισάβετ: Την Παρασκευή το διάγγελμα του βασιλιά Καρόλου
Ο νέος μονάρχης της Βρετανίας, γνωστός μέχρι σήμερα ως πρίγκιπας Κάρολος, θα ονομάζεται πλέον «βασιλιάς Κάρολος Γ΄» (AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας θα απευθύνει αύριο Παρασκευή διάγγελμα προς το έθνος, στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά τον θάνατο της μητέρας του, την οποία διαδέχεται στον θρόνο.

Ο νέος μονάρχης της Βρετανίας, γνωστός μέχρι σήμερα ως πρίγκιπας Κάρολος, θα ονομάζεται πλέον «βασιλιάς Κάρολος Γ΄», όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη από την μέχρι πρότινος επίσημη κατοικία του, το Clarence House.

Ο 73χρονος Κάρολος έγινε αυτομάτως βασιλιάς μετά τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ η οποία απεβίωσε το απόγευμα της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας.

Παράλληλα, η σύζυγος του Καρόλου - μέχρι τώρα γνωστής ως δούκισσα Καμίλα της Κορνουάλης - θα μοιράζεται την κοινωνική θέση του ως «βασιλική σύζυγος».

Ο βασιλιάς Κάρολος θρηνεί για τον χαμό της μητέρας του

«Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα», τόνισε ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

«Η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, την κοινοπολιτεία και για αμέτρητους ανθρώπους» είπε ο μεγαλύτερος γιος της Ελισάβετ Β’, ο οποίος τη διαδέχεται στον θρόνο της Βρετανίας.

Συμπλήρωσε ότι ανακούφιση τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του προσφέρουν ο σεβασμός και η στοργή που απολάμβανε η μητέρα του καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, έφυγε το βράδυ τς Πέμπτης από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είχαν σπεύσει στο πλευρό της, στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, αφότου οι γιατροί εξέφρασαν νωρίτερα ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της.

Όλες οι εξελίξεις στο live blog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ