ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ δεν επισκέφτηκε ποτέ επίσημα την Ελλάδα - Τα ιστορικά της ταξίδια

Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ δεν επισκέφτηκε ποτέ επίσημα την Ελλάδα - Τα ιστορικά της ταξίδια
Η βασίλισσα Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Φίλιππο AP Photo/File

Η βασίλισσα Ελισάβετ, σε αντίθεση με τον γιο του Κάρολο και νυν βασιλιά της Βρετανίας, δεν είχε επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα επίσημα παρ΄ότι έχει γυρίσει τον κόσμο.

Ο λόγος, σύμφωνα με τον ιστορικό Χιούγκο Βίκερς είναι λόγω του συζύγου της, Φιλίππου ο οποίος που γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Ιουνίου 1921 και ως βρέφος εξορίστηκε.

«Ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν συμπαθεί την Ελλάδα, γιατί υπέβαλλαν σε δίκη τον πατέρα του (σσ. τον πρίγκιπα Ανδρέα) και θα μπορούσε να είχε εκτελεστεί», είχε δηλώσει στο BBC ο ιστορικός.

Οπότε ο βασικός λόγος είναι η βαριά ιστορία της μοναρχίας στη χώρα μας που καθόρισε την τύχη της οικογένειας του Φιλίππου.

Υπενθυμίζεται πως στις 21 Σεπτεμβρίου 1922, ο θείος του Φιλίππου, Κωνσταντίνος Α΄, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το θρόνο, ενώ ο πατέρας του συνελήφθη από το στρατιωτικό καθεστώς που είχε επιβληθεί στην Αθήνα. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αποφασίστηκε η εξορία του πρίγκιπα Ανδρέα από την Ελλάδα.

Το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Calypso παρέλαβε την οικογένεια του Ανδρέα, με το Φίλιππο να μεταφέρεται ασφαλώς μέσα από ένα αυτοσχέδιο κρεβατάκι φτιαγμένο από κουτιά φρούτων.

Επειδή έφυγε από την Ελλάδα στη βρεφική του ηλικία, δεν απέκτησε καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Η ιστορία πάντως έχει δείξει πως οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ελισάβετ ήταν καλές.

Πέρα όμως από τους βασιλικούς δεσμούς, υπάρχει και το ενδεχόμενο η βασίλισσα να μην προσκλήθηκε ποτέ από Έλληνα πρόεδρο για να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, σύμφωνα με το BBC.

Το ταξίδι της Ελισάβετ στην Ελλάδα πριν γίνει βασίλισσα

Πάντως, δεν είναι αλήθεια ότι η βασίλισσα δεν βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Μετά από πρόσκληση του βασιλιά Παύλου, εξαδέλφου του πρίγκιπα Φιλίππου, το 1950, βρέθηκε στην Ελλάδα πριν γίνει βασίλισσα.

Το 1963 ο Βασιλιάς Παύλος ταξίδεψε με τη σειρά του στη Βρετανία, με την επίσκεψη να χαρακτηρίζεται «αμφιλεγόμενη», όπως σημειώνει ο Βίκερς, επειδή η Ελλάδα κρατούσε αρκετούς πολιτικούς κρατούμενους εκείνη την εποχή.

Λίγο μετά από αυτή την επίσκεψη, ο βασιλιάς Παύλος πέθανε. Ο διάδοχός του, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος - ο πρώτος εξάδερφος του πρίγκιπα Φιλίππου εκδιώχθηκε όταν η μοναρχία καταργήθηκε το 1973.

Τα ταξίδια της βασίλισσας που έμειναν στην ιστορία

Έχοντας βρεθεί σε σχεδόν 200 χώρες, ορισμένα από τα ταξίδια που ξεχώρισαν στη διάρκεια της πολυετούς βασιλείας της, ήταν:

1964: Της γύρισαν την πλάτη στο Κεμπέκ

Τα ταξίδια της Ελισάβετ Β’ στον Καναδά στιγματίστηκαν επανειλημμένως από αυτονομιστικές εξάρσεις στο Κεμπέκ. Κατά την πρώτη της επίσκεψη το 1964, τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ περίμενε μια φιλειρηνική ομάδα διαδηλωτών. «Μια ομάδα νεαρών, στην άκρη του πεζοδρομίου, της γύρισε την πλάτη επιδεικτικά», έγραφε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). Αστυνομικοί διέλυσαν βίαια πολλές διαδηλώσεις αυτονομιστών.

Το 1990, όταν η χώρα περνούσε μια συνταγματική κρίση που συνδέθηκε με το Κεμπέκ, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ εκφώνησε μια παθιασμένη ομιλία της στο Κοινοβούλιο, την οποία έγραψε η ίδια και στενοί συνεργάτες της. «Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, οι Καναδοί να ενωθούν και να μείνουν ενωμένοι, αντί να επιμένουν στις διαφορές που μπορούν μόνο να σπείρουν διχασμό», είπε μεταξύ άλλων.

1965: Στο τείχος του Βερολίνου

Στις 27 Μαΐου 1965, πάνω από ένα εκατομμύριο Βερολινέζοι συγκεντρώθηκαν για να επευφημήσουν τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας κατά τη διάρκεια της εξάωρης επίσκεψής της στη διαιρεμένη πόλη. «Με την παρουσία της και τον ενθουσιασμό που πυροδότησε, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις που προέρχονταν από την άλλη πλευρά του τείχους, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ (της Βρετανίας) επιβεβαίωσε ότι το Δυτικό Βερολίνο ανήκει στην οικογένεια της Δύσης», έγραφε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Μπροστά στο τείχος, το αυτοκίνητο της βασίλισσας στάθηκε για περίπου τρία λεπτά. «Σε αντίθεση με άλλους επιφανείς προσκεκλημένους, η Ελισάβετ Β’ δεν άφησε τη θέση της για να ανέβει στην πλατφόρμα που θα της επέτρεπε να δει τι συνέβαινε στο Ανατολικό Βερολίνο. Δεν θα άρμοζε σε μια βασίλισσα», περιέγραψε η δημοσιογράφος του AFP.

Στη διάρκεια της ομιλίας της, δεν μιμήθηκε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, ο οποίος φώναξε το 1962 «Είμαι ένας Βερολινέζος». Αλλά «μια βασίλισσα δεν εκφράζεται με συνθήματα», ενώ το πλήθος και οι ζητωκραυγές του δεν είχαν να ζηλέψουν σε τίποτα την αξέχαστη επίσκεψη του προέδρου Κένεντι, μετέδωσε τότε το Γαλλικό Πρακτορείο.

1977: Στο Όλστερ παρά τα «προβλήματα»

Το 1977, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας γιόρταζε τη συμπλήρωση 25 ετών από τη στέψη της και θέλησε να επισκεφθεί τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου μαίνονταν επί οκτώ χρόνια οι συγκρούσεις μεταξύ προτεσταντών και καθολικών.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν της άφιξής της, εμπρηστικοί μηχανισμοί προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στο Μπέλφαστ. Για την προστασία της βασίλισσας, που συνοδευόταν από τον πρίγκιπα Φίλιππο και τους δύο μικρότερους γιους τους, ένα αντιτορπιλικό του πολεμικού ναυτικού συνόδευε τη θαλαμηγό Britannia. Περισσότεροι από 32.000 αστυνομικοί και στρατιώτες είχαν κινητοποιηθεί για τη βασιλική επίσκεψη.

Στις 11 Αυγούστου, η βασίλισσα επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο του Κολερέιν (80 χλμ βορειοδυτικά του Μπέλφαστ). Λίγο πριν από την άφιξή της, ο IRA απείλησε με τοποθέτηση βόμβας. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ προσευχήθηκε για την επικράτηση της ειρήνης, προτρέποντας στην ομιλία της προτεστάντες και καθολικούς να βάλουν τέλος στην «παράλογη βία».

1991: Η πρόσκληση «έκπληξη» στον Μαντέλα

Το 1991, ο Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος είχε μόλις αποφυλακιστεί, ήταν καλεσμένος στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας στη Χαράρε (Ζιμπάμπουε). Τότε, απλός ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, σε μια χώρα που βρισκόταν σε μεταβατική περίοδο, ο Μαντέλα δεν είχε κάποιο αξίωμα που θα του επέτρεπε να παραστεί στη δεξίωση της βασίλισσας. Η Ελισάβετ Β’ αποφάσισε όμως να παραβεί το πρωτόκολλο και να τον προσκαλέσει.

Νωρίτερα, είχε ήδη εκφράσει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το απαρτχάιντ «πέθαινε» στη Νότια Αφρική.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η βασίλισσα είχε υποστηρίξει διακριτικά τον καναδό πρωθυπουργό Μπράιαν Μαλρόνι, ο οποίος αγωνιζόταν για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Νοτίου Αφρικής, ενώ η βρετανίδα ομόλογός του, η «Σιδηρά Κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ, ήταν αντίθετη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ