ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ζητούν την απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι

Οι ΗΠΑ ζητούν την απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι
O Αλεξέι Ναβάλνι σε ζωντανή σύνδεση από το κελί του, όπως εμφανίστηκε στο δικαστήριο στις 2 Σεπτεμβρίου του 2022 (AP Photo)

Την ώρα που ο ντε φάκτο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι επέστρεψε σε κελί απομόνωσης, οι ΗΠΑ ζητούν την άμεση απελευθέρωση του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου.

Η αμερικανική κυβέρνηση ενώνει τις δυνάμεις της με την οικογένεια του Ναβάλνι, τους συναδέλφους και τους υποστηρικτές του σε όλο τον κόσμο που ζητούν την απελευθέρωσή του, δήλωσε χθες (τοπική ώρα) ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ για την κλιμακούμενη, αυθαίρετη παρέμβαση της ρωσικής κυβέρνησης στα δικαιώματα του Αλεξέι Ναβάλνι», σύμφωνα με ανακοίνωση.

Την Τετάρτη, ο Ναβάλνι ανέφερε μέσω Twitter ότι του δόθηκε εντολή να μείνει για 15 ημέρες σε κελί απομόνωσης, λέγοντας ότι είναι η τέταρτη φορά που συμβαίνει αυτό στη φυλακή όπου κρατείται, στην πόλη Μελέχοβο, σε απόσταση περίπου 260 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Μόσχας.

Ο Πράις κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές ότι παρεμβαίνουν στην επικοινωνία του Ναβάλνι με τους νομικούς του συμβούλους.

«Αυτή η παρέμβαση, παράλληλα με τον επανειλημμένο εγκλεισμό του σε απομόνωση για μικρές φερόμενες ως παραβάσεις, αποτελεί περαιτέρω απόδειξη παρενόχλησης με πολιτικά κίνητρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ