ΚΟΣΜΟΣ

Ράμα: Βρέθηκαν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου νότια της Αλβανίας

Ράμα: Βρέθηκαν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου νότια της Αλβανίας
«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν μπορούμε να εμπορευματοποιήσουμε το αλβανικό πετρέλαιο ή όχι», τόνισε ο Ράμα AP Photo/Franc Zhurda

Για ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο όρος Σπιράγκ, νότια της Αλβανίας, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα.πε

Σύμφωνα με το Euronews, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σε συνάντηση που είχε με επιχειρηματικά επιμελητήρια, ο Έντι Ράμα τόνισε ότι εάν καταστεί δυνατή η εμπορευματοποίηση του πετρελαίου, -το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι πολύ υψηλής ποιότητας -, η Αλβανία μπορεί να μετατραπεί σε σημαντική οικονομική δύναμη στην περιοχή.

«Το πετρέλαιο έχει την υψηλότερη ποιότητα στον κόσμο, είναι εξαιρετικά ελαφρύ. Το πρόβλημα έγκειται στην εμπορικότητα του γιατί είναι σε μεγάλο βάθος. Η εταιρεία SHELL κάνει δοκιμές για το εάν υπάρχει αρκετός όγκος για να δικαιολογήσει την επένδυση. Μιλάμε για εισόδημα που αλλάζει την οικονομική ισχύ της Αλβανίας. Αλλά αυτό είναι ένα όμορφο όνειρο αυτή τη στιγμή γιατί δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν μπορούμε να εμπορευματοποιήσουμε το αλβανικό πετρέλαιο ή όχι», είπε χαρακτηριστικά ο Ράμα.

Η ανακοίνωση αυτή του Αλβανού πρωθυπουργού έρχεται την ώρα που η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ενεργειακή κρίση τον χειμώνα.

Οι διαφωνίες παραμένουν στην ΕΕ για τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης με τους υπουργούς Ενέργειας να ζητούν από την Κομισιόν να επανέλθει με νέες προτάσεις για γενικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς και άλλα άμεσα και προσωρινά μέτρα στην κατεύθυνση της μείωσης των τιμών στην ενέργεια.

Οι υπουργοί πρόκειται να συνεδριάσουν εκ νέου στα τέλη του μήνα για το ζήτημα αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ