ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου η κηδεία - Τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου η κηδεία - Τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα
Paul Childs/Pool via AP

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, όπως ανακοινώθηκε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Θα προηγηθεί τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα.

Το τελευταίο ταξίδι της βασίλισσας θα ξεκινήσει την Τετάρτη, όταν το φέρετρο θα μεταφερθεί από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Γουεστμίνστερ Χολ, για το λαϊκό προσκύνημα.

Το φέρετρο θα είναι τοποθετημένο σε μια υπερυψωμένη εξέδρα, σκεπασμένο με τη βασιλική σημαία, ενώ πάνω σε αυτήν θα είναι τοποθετημένη το αυτοκρατορικό στέμμα και το σκήπτρο.

Το κοινό θα μπορεί να υποβάλει τα σέβη του, στη μεγάλη αίθουσα του Γουεστμίνστερ, για τέσσερις ημέρες.

Νωρίτερα, την Τρίτη, το φέρετρο της βασίλισσας, συνοδευόμενο από την πριγκίπισσα Άννα, θα μεταφερθεί από τη RAF από το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου στο Λονδίνο. Το φέρετρο αναμένεται να φθάσει στα ανάκτορα στις 20:00 (τοπική ώρα). Θα το υποδεχθούν ο βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα.

Για την ημέρα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ κηρύχθηκε τραπεζική αργία, κάτι που σηματοδοτεί το τελευταίο στάδιο της περιόδου πένθους στη χώρα.

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, την ιστορική εκκλησία όπου πραγματοποιούνται οι τελετές στέψης στη Βρετανία και όπου η Ελισάβετ τέλεσε τον γάμο της με τον πρίγκηπα Φίλιππο το 1947.

Στην κηδεία θα παραβρεθούν αρχηγοί κρατών από ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ στην τελετή θα χοροστατήσει ο κοσμήτορας του Γουεστμίνστερ Ντέιβιντ Χόιλ και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι. Η πρωθυπουργός Λις Τρας θα εκφωνήσει μήνυμα.

Τις ημέρες πριν από την κηδεία, ο βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα θα πραγματοποιήσουν περιοδεία σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

Αναλυτικά το πρωτόκολλο για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Αναλυτικά το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε ότι η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, στο Λονδίνο.

Ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο αναμένονται στην κηδεία στο αβαείο του Ουέστμινστερ στις 11.00 τοπική ώρα.

Η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ βρίσκεται στην αίθουσα χορού του κάστρου του Μπαλμόραλ στην Σκωτία, όπου άφησε την τελευταία της πνοή.

Θα μεταφερθεί στην συνέχεια στο ανάκτορο του Χόλιρουντχάουζ και στον καθεδρικό ναό του Εδιμβούργου πριν φθάσει την Τρίτη στο Λονδίνο όπου θα εκτεθεί σε τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα στο Ουέστμινστερ Χολ, το παλαιότερο τμήμα του κτιρίου του Κοινοβουλίου, έπειτα από πομπή στους δρόμους του Λονδίνου.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, το φέρετρο θα αναχωρήσει από το ανάκτορο του Ουέστμινστερ και θα κατευθυνθεί προς το αββαείο του Ουέστμινστερ, όπου θα τελεσθεί η εξόδιος ακολουθία.

Στην συνέχεια, το φέρετρο θα μεταφερθεί με πομπή μέχρι το κάστρο του Ουίνδσορ, όπου στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου θα γίνει η ταφή.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο διάδοχος του θρόνου, και ο αδελφός του Χάρι μαζί με τις συζύγους τους Κέιτ και Μέγκαν επισκέφθηκαν μαζί τον τόπο όπου οι βρετανοί πολίτες αφήνουν λουλούδια στην μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ μπροστά στις πύλες του κάστρου του Ουίνδσορ.

Η συνάντησή τους έγινε με πρωτοβουλία του πρίγκιπα Ουίλιαμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ